Саундракът на новия филм на Уди Алън Café Society – музика за мечтатели и непоправими романтици

Саундракът на новия филм на Уди Алън Café Society – музика за мечтатели и непоправими романтици

Музиката във филмите на Уди Алън винаги е имала важна роля, допълвайки и подчертавайки случващото се на екрана. Но обикновено тя е толкова хубава и добре подбрана, че не са редки моментите, когато се превръща в отделен герой, оставяйки силни емоции у нас дълго след прожекцията. Музиката от филмите на големия режисьор често е отделна тема, на която обръщаме внимание и днес в ефира на Джаз ФМ, представяйки саундтрака на Café Society – новия, 47-ми филм на Уди Алън.

Действието на романтичната комедия се развива в края на 30-те години на миналия век. Младият и неопитен Боби (Джеси Айзенберг) пристига в Холивуд с идеята да започне работа при своя вуйчо – успешния продуцент Фил Стърн (Стив Карел).  Постепенно Боби се запознава отблизо с блясъка на филмовия бизнес, става част от партитата около басейна в луксозните имения, но той не е привлечен от този начин на живот, а от красотата и неподправеното поведение на Вони (Кристен Стюърт). Тя работи като секретарка в офиса на вуйчо му, но всъщност е и негова любовница. В един момент двамата мъже разбират, че са се превърнали в конкуренти за любовта на Вони, а тя прави своя избор, спирайки се на по-възрастния и солидния от двамата. Наранен и разочарован, Боби се завръща в Ню Йорк, където става управител на един от най-модерните и нашумели нощни клубове в града. След време се жени за Вероника Хейс (Блейк Лавли) и сякаш всичко се подрежда чудесно до момента, когато Вони не се завръща в живота му…
 
 
Саундтракът на Café Society включва класически теми като The Lady Is a Tramp, Pick Yourself Up, I Only Have Eyes for You и This Can't Be Love, които всички ние добре познаваме и обичаме. За изненада на мнозина, както става ясно от коментарите в сайтовете за дигитална продажба на албума, версиите на тези пиеси са основно инструментални. Единственият вокален запис в диска е Mountain Greenery, в който участва Кат Едмонсон. Тя е от новото поколение певици, но черпи огромно вдъхновение от старите мюзикъли. Звученето й е ретро и напомня за отминали епохи, затова Кат определя музиката си като „винтидж поп“. В проекта са включени архивни изпълнения на Бени Гудман и Каунт Бейси, а основната работа по саундтрака е поверена на Винс Джиордано, който, записвайки специално за филма класическите теми, остава верен на епохата, но и същевременно им придава осъвременено звучене. В саундтрака са включени и изпълнения на пианиста Конал Фоукс, който е член на групата на Уди Алън New Orleans Jazz Band.
 
Американският саксофонист Винс Джиордано и ръководената от него нюйоркска формация The Nighthawks дават своя принос за 8 от общо 15-те композиции, включени в саундтрака на Café Society. В тях водещ инструмент е пианото, а сред най-красивите и запомнящи се версии е новият прочит на известната пиеса Manhattan, създадена от Роджърс и Харт през далечната 1925 г. Джиордано е историк и има сериозни познания за джаза, а в колекцията си съхранява музикални съкровища от Great American Songbook, биг бенд аранжименти, партитури за неми филми и др. Винс Джиордано и друг път е работил с Уди Алън. Те си сътрудничат за музикалната комедия от 1996 г. „Всеки казва „Обичам те“ (Everyone Says I Love You), в която участват имена като Джулия Робъртс, Едуард Нортън, Дрю Баримор, Голди Хоун, Натали Портман и др.
 

С музиката в Café Society Винс Джиордано и Уди Алън вплитат още една история в голямата история за любовта, разказана във филма. И така дават още една възможност на зрителя да помечтае, а защо не и да си даде сметка, че може би във всеки от нас живее по един непоправим романтик.

Дата на издаване: 8 юли 2016 г. от Sony Classical/„Вирджиния рекърдс“

  • Музика от саундтрака към филма Café Society слушаме днес в „Джаз ден“ и „Следобедни импровизации“