„Сантана“ разказват за добрия живот, извършват ритуал за благоденствие в Santana IV

„Сантана“ разказват за добрия живот, извършват ритуал за благоденствие в Santana IV

„Сантана“ се завръщат в оригиналния си състав от 70-те и възвръщат звученето си от онова време в новия си албум Santana IV. Музиката по-често е романтична, в някои моменти – психеделична, поставена е на основата на латино ритъма и блуса. С прости думи в текстовете на песните се разказва за обикновените неща в живота, които го правят необикновен – добротата, любовта, стремежа – те дават криле и лекуват болката. Santana IV е изключителен. И изключително въздействащ.

Музикантите от „Сантана“ се събират след 45 години за албума Santana IV. Anywhere You Want to Go е пилотният сингъл
Карлос Сантана, Грег Роли, Нийл Шон, Майкъл Карабело и Майкъл Шрийв не са записвали заедно от 1971 г., когато подготвиха станалия мултиплатинен Santana III. Santana IV съдържа 16 нови композиции, които са продуцирани от групата. Към оригиналния квинтет се присъединяват двама от сегашните членове на състава – Карл Перацо (перкусии) и Бени Ритвелд (бас). Гост-участник в две от песните е Роналд Айсли от Isley Brothers. „Когато се завърнеш назад, за да продължиш смело напред с много енергия, това ти дава силен стимул. Постигнахме нещо рядко срещано. Музиката крещеше да излезе от нас. Не е носталгия, страст е." – тези думи на Карлос Сантана обясняват съдържанието на Santana IV. И още от първата ни публикация за новия албум на „Сантана“…

Santana IV започва като заклинание, мистичен ритуал в племето на Сантана. Това сме хората, които се чувстваме свързани с природата и помежду си, които споделяме общи вибрации, които се сливаме. Хипнотично въведение, с повтаряне само на една магична дума – Yambu (така се нарича и една от формите на румбата), и ритъмът му се прелива във втората песен. Тя е вече за онова развитие, което заедно можем да постигнем, движейки се напред в живота в хармоничен танц един с друг, с телата си, с чувствата си. В третата песен – пилотния сингъл Anywhere You Want to Go, вече сме буквално по широките магистрали на Америка. Вдигни поглед, и ще видиш пътя, тръгни, и ще стигнеш надалеч. Така, волни, стигаме до Fillmore East – една от култовите концертни зали на Америка, в които „Сантана“ изнасят ключов концерт през 1971 г., след което този състав на формацията се разпада. През следващите 45 години музикантите вървят по различни пътища, които ги отвеждат до тази нова среща.

Love Makes the World Go Round („Любовта движи света“) е категорична следващата песен, която е много свързана като музикална стилистика и като звучене с хипи движението. Да пречистим сетивата си и да освободим съзнанието си ни призовават „Сантана“ в следващото, и като звучене по-изчистено изпълнение. Веднага след това още един призив: радвай се на живота, на това, което правиш, светът е дом, а ние сме семейство, животът е хубав, заедно можем да направим Земята едно по-добро място, чувствайте хората около себе си, помагайте им... Радостта от живота със сродна душа се пренася в следващата пиеса – няма и дъх пауза между двете, но втората е инструментална и ни оставя ние да допишем с живота си призива от предходната.

Бъди нежен към хората, с които те среща животът, бъди добър с тях – и накрая всичко ще е наред; смисълът на живота е промяната: песните в Santana IV продължават да редят паважа на житейския път, който ще ни направи щастливи, а ние ще радваме хората около себе си. Така и стигаме до You and I („Ти и аз“) – инструментал със звученето на изгрев преди поредния хубав ден. Бъди себе си, прощавай – това са призивите от последните две песни в албума, който приятелски споделя простите истини за смисления и богат на чувства живот.

Да се радваме. Да сме заедно. Да сме щастливи… „Сантана“, благодарим за подкрепата!

Дата на издаване: 15 април 2016 г. от Santana IV Records

  • Песни от Santana IV слушаме днес в „Джаз ден“ и „Следобедни импровизации“ преди представянето на албума в следващото издание на Desafinado. Тогава Мирослава Кацарова ще ви предложи още от хубавата музика, която „Сантана“ създадоха през годините.