Самба албумът Amor e Musica на Мария Рита е порив на любовта към живота

Самба албумът Amor e Musica на Мария Рита е порив на любовта към живота

Мария Рита е сред най-талантливите и енергични съвременни бразилски певици. Тя е дъщеря на пианиста и композитор Сезар Камарго Мариано, а майка й е легендарната певица Елис Режина. Безспорно нейният талант на вокалист с ритмична артикулация и еластичен глас е наследен от майка й, но при Мария Рита всичко е усъвършенствано и доразвито в неин личен вокален стил, вдъхновен от джаза и от певици като Ела Фицджералд.

Amor e Musica е шестият албум на Мария Рита. Тази продукция се появи в края на януари, точно в навечерието на карнавала в Рио. Тук певицата е повлияна от афро-бразилската музикална традиция. Песните й са темпераментно отражение на класическите самба ритми, вдъхновили цялата карнавална култура в Бразилия. Но ако нейните проявления по време на самия карнавал граничат с кича, то песните на Мария Рита са белязани от автентичната самба в различните й лица. Присъствието в Amor e Musica на детайли от джаза е неизбежно, чуват се и отгласи от фънк и фюжън, но тук има най-много самба – веднъж примесена с болеро, друг път – с афро мотиви, а песента Swing e Samba е съвсем красноречива още от заглавието си. В този албум Мария Рита е разтворила цялата си любов към автентичните бразилски звуци, а пясъчният й глас вече никак не може да ни излъже, че е наследен от легендарната й майка Елис Режина.

През всички години Мария Рита твърди, че винаги е опитвала да избяга от стила на известната си майка, която е сред любимките на бразилците. Но общите черти в гласовете и тембрите и на двете са ярки и впечатляващи. А в най-новия албум на дъщерята гласът е още по-зрял и богат на обертонове, екзотични цветове, пясъчност, което в съчетание с жизнерадостните ритми и характерните мелодии превръща музиката в светъл, жизнеутвърждаващ порив на любовта към живота.

Дата на издаване: 26 януари 2018 г. от Universal Music International

  • Amor e Musica на Мария Рита слушаме днес в „Джаз ден“ и „Следобедни импровизации“ и представяме в новото издание на Desafinado в събота от 11 ч. с повторение в понеделник от 21 ч.