Саксофонистът Диего Ривера с албума Love & Peace – повече от всякога тези две думи не звучат като клише

Саксофонистът Диего Ривера с албума Love & Peace – повече от всякога тези две думи не звучат като клише

В новата си продукция музикантът включва оригинални пиеси и кавъри на Джон Колтрейн, Хорас Силвър и Виолета Пара

Времето придава нов и важен смисъл на думите от заглавието на новия албум на Диего Ривера Love & Peace, създаден в труден за света момент, но и в дни на изпитание за самия алто и тенор саксофонист. Два месеца той прекарва в тежко боледуване от Ковид-19, както признава, в тревога и за това дали отново ще може да свири. След като побеждава болестта, той пише пиесата Lovely, която звучи светло и оптимистично и в която вплита темата от One Note Samba. Тя е програмна пиеса, която открива албума и дава насока за цялостното му звучене. Love & Peace съдържа оригинални композиции на Диего Ривера, но и спиращи дъха интерпретации на класики. В музикално отношение той е разгърнат на основата на връзката на музиканта с бибопа и постбопа, проникната от неговия латино произход.

Диего Ривера е роден през 1977 г. в американо-мексиканско семейство в САЩ. Родителите му дават името на прочутия художник, известен с дълбокото социално и политическо съдържание на творбите си. То присъства и в изкуството на музиканта. През 2005 г. Ривера създава първата си джаз сюита, посветена на бореца за граждански права Долорес Хуерта. Музикантът следва тази линия и в Love & Peace, като тук включва композицията на Джон Колтрейн Alabama, чиято история е свързана с движението за граждански права. Албумът съдържа също така пиеса от творчеството на чилийката Виолета Пара – Gracias A La Vida, и завършва с Peace от Хорас Силвър, в която изпъква солото на пианиста Арт Хирахара.

Музикантите в квартета се изявяват вълнуващо и високо ниво. В звездната ритъм секция освен задълбочения и виртуозен Хирахара, са басистът Борис Козлов и барабанистът Руди Ройстън. И тримата безкомпромисно се вписват в поредните много добри записи на саксофониста.

Диего Ривера започва два свири на 8-годишна възраст, завършва музикално образование, свири в оркестъра на Джими Дорси и започва самостоятелна кариера като композитор и инструменталист. Той е известен и с концертите на квартета си с големи имена от вокалния джаз като Кърт Елинг и Софи Милман.

Дата на издаване: 3 февруари 2023 г. от Posi-Tone Records

Албума Love & Peace на Диего Ривера слушаме по Jazz FM в предаването за латино джаз Desafinado на 11 февруари от 11 ч. и на 13 февруари от 21 ч.

Ключови думи: