С въображение да откриваме реалностите на живота ни насърчава True Stories на Rippingtons

С въображение да откриваме реалностите на живота ни насърчава True Stories на Rippingtons

Джаз котаракът на Rippingtons на обложката на новия им албум е като извънземно зъбато чудовище с пипала и прожекторни очи, с което хората водят неравна битка или просто се предават. Направо невероятно! Но пък историите в създадения с много въображение True Stories са истински – това са историите на сбъдването на мечтите, постигането на хармонията, израстването в приключенията, реализирането на любовта…

Единствено преднамерено в албума True Stories на Rippingtons е доброто настроение. Лекота носи звукът на фънк или латино-фюжън китарата на основателя на формацията Ръс Фрийман – той като дете се радва на този толкова интересен свят на фантазия и въображение, за който разказва с музика. Ясно е защо откакто през 80-те години е създадена групата, тя е толкова популярна и обичана. „Когато започнахме, идеята ни беше да се съберем за един албум. Въобще не съм си представял 30-годишна история.“ – казва днес Ръс Фрийман. True Stories е 22-ят албум в дискографията на групата.

През годините в Rippingtons са свирили Кърк Уейлъм, Кени Джи, Дейвид Беноа… True Stories бележи завръщането във формацията на саксофониста Брандън Фийлдс: „С него сме още от времето преди да създам групата – още от първия ми солов албум. Общуваме с лекота и съм удивен как той винаги усеща мелодията, която пиша.“ – казва Ръс Фрийман за своя колега и приятел.

Работата с Rippingtons през годините е убежище за смуут джаз артистите, които тук намират спокойствието на музикалното изразяване. Групата е толкова популярна, че за да бъдат чути изпълненията им, е достатъчно просто да посвирят и попеят с нея – Пати Остин, Дейв Коз, Дейв Грусин, Питър Уайт, Рик Браун са сред специалните гости в различни албуми на Rippingtons… В True Stories се изявява Джефри Озборн, който пее за… Разбира се – любовта!

Музиката в True Stories е създадена като в поток на съзнанието само за три месеца в студиото. Една от пиесите – Wonderland, е записана на един дъх и в едно изсвирване. Както казва Ръс Фрийман: „Има нещо в ДНК-то на първия дубъл, което магнетично ме привлича. Там се крият суровите идеи.“

Дата на издаване: 24 юни 2016 г. от Peak Records & Entertainment One

  • Музика от True Stories на Rippingtons слушаме днес като специален акцент на „Джаз ден“, „Следобедни импровизации“ и All-Time Jazz Masters.