С вяра, в светлина: с „Бяло“ легендарният от десетилетия Румен Бояджиев прави солов дебют

С вяра, в светлина: с „Бяло“ легендарният от десетилетия Румен Бояджиев прави солов дебют

Изящна музика и красиви текстове за хубавия живот, за приказно място, на което хората имат криле и летят... Това е дебютният солов албум на Румен Бояджиев „Бяло“. Изминали са 42 години от изгряването на ФСБ. Изтекли са десетилетия, през които композира и аранжира за други изпълнители. В „Бяло“, вдъхновен от чудото на Природата и от силата, която тя дава на Човека, музикантът създава свои лични романтични песни по текстове на съпругата си Даниела Кузманова. Нюанси в албума внасят присъствието на „Стъпки“ по текст на Радой Киров – хит на група „Трик“ от 80-те с музика и аранжимент на Румен Бояджиев, както и участието на Маги Алексиева – Mey – дуетен партньор в „Светът е пълен с любов“.

Изживени и осмислени са песните в албума „Бяло“. „С моята съпруга преди почти 7 години взехме решение да напуснем София и да отидем в планината. Там видях невероятни неща! Под камъка на тротоара има нещо, което е чудовищно огромно – нарича се Природа. То си има закони, които не се интересуват от това кой е спечелил изборите... Отдавна сме изгубили усещането си за това много голямо нещо.“ – разказа за вдъхновението си Румен Бояджиев в студиото на Джаз ФМ. Откритие той споделя и със заглавието на албума: „Другото, което усетих, когато видях това красиво „чудовище“ – Природата, е белият цвят. Тя наистина излъчва много силен цвят – бял, с който ние се раждаме. Аз го виждам в очите на моята малка внучка, която е на година и половина. Давам си сметка как сме забравили за това и като пълни идиоти сме го потиснали в себе си, вкарвайки рефлексии, от които едва ли имаме нужда, за да живеем щастливо...“

Тези силни усещания са стимулът Румен Бояджиев да направи солов албум. Отдавнашната идея през годините остава на заден план заради работата във ФСБ – всеотдайност, която той определи като „брак“. „Но когато отидохме „на природа“, започнах да гледам слънчево и бяло на нещата и видях, че можем да си причиняваме освен грозни неща, което правим ежедневно, също и красиви. Това много ме запали и окрили. Затова тръгнах в тази посока.“ – обясни Румен Бояджиев в студиото ни.

Създаден сред планината, срещу пропаст, без затормозяващи фактори, с много приятели, които са се включили с подкрепа, сега Румен Бояджиев е горд, че е сътворил този албум. Музиката в него е за приятели и съмишленици. „Ще се раздам. Навреме!“ – рефренът на „Навреме“ е саундтрак на усещането да сме заедно, да споделяме – любими хора на брега на морето, високо в планината, в апартамент в града... Живота често възприемаме като мрак – затова и обложката на албума е черна. Изписаната със замах дума „Бяло“ в искряща светлина показва другата перспектива. Буквата „Ж“ е акцентирана в червено в изписването на името на Румен Бояджиев, на гърба на всяка страница на книжката с текстовете, както и в думата „Живот“ в песента „За първи път“. „Тя е много значима сакрална буква в глаголицата.“ – посочва Румен Бояджиев. Присъствието й в името си определя като карма.

За населението, което иска да се превърне в народ... За заблудата за човека като властелин и за голямата истина за човека като част от огромното съвършено красиво цяло на природата... „Бяло“ на Румен Бояджиев е молитва, както е озаглавена една от песните в него.

Среща на живо ни очаква на 8 май от 19:30 ч. в „София лайв клуб“. Тъй като всички инструменти и вокали в албума са на Румен Бояджиев, концепцията му за представянето пред публиката включва оригиналните тракове от албума, без гласа му и без тези инструменти, които ще бъдат изсвирени в реално време. На сцената с Румен Бояджиев ще бъдат двамата му синове – Румен – младши – пиано, и Борислав (DJ Борче) – перкусия, както и Ясен Велчев – клавишни, Иван Лечев („брат ми, с когото навярно съм прекарал повече часове заедно, отколкото със синовете ми“) – цигулка и китара, и Ивайло Звездомиров – бас. Входът е свободен.

Дата на издаване: април 2017 г. от „Контрапункти“

  • Интервюто на Светослав Николов с Румен Бояджиев за дебютния му солов албум „Бяло“ можете да чуете чрез бутона „Аудио“.