С усещането за съвместен проект – най-актуалните съвременни продуценти завършват работни записи на Майкъл Джексън в албума XSCAPE

С усещането за съвместен проект – най-актуалните съвременни продуценти завършват работни записи на Майкъл Джексън в албума XSCAPE

Как Майкъл Джексън е изграждал своите песни, които станаха любими на поколения ценители на музиката? Как биха звучали тези песни днес? Албумът XSCAPE – вторият посмъртен с новоиздадени песни на Майкъл Джексън като солов изпълнител, по възхитителен начин дава отговори на тези въпроси и се прекланя пред гения на твореца.

Осем песни, по които Майкъл Джексън е работил в различни периоди от своята кариера, но не е завършил, звучат във версии, създадени от някои от най-актуалните продуценти на съвременната диджей сцена. Главен идеолог на проекта е президентът на Epic Records Ел Ей Рийд, а музикален ръководител – Тимбаленд. Родни Джъркинс, Старгейт, Джеръм Хармън и Джон Макклейн са сред музикантите, които доразвиват идеите на Майкъл Джексън чрез похватите и звуците на днешната електронна музика. Пилотният сингъл Love Never Felt So Good е представен като виртуален дует с Джъстин Тимбърлейк. Респектът, с който младите музиканти се отнасят към суровия материал, е изключително впечатляващ и въздействащ – XSCAPE е албум, създаден с уважение, съхраняващ достойнството, изтъкващ силата. Албум в почит към един от най-великите творци. Албум, който признава с благодарност неговия принос. XSCAPE звучи като съвместен проект.

Заслужено, XSCAPE отива по-далеч, като символично подчертава музиката на Майкъл Джексън като основа – не само за тези конкретни осем песни, но и в общ план – за музиката днес. Луксозната версия включва работните оригинали, които Краля на поп музиката оставя недовършени. Можем да ги разчетем и като протегната ръка към днешното поколение музиканти – част от тяхната свобода е, че развиват изкуството върху стабилни основи.

XSCAPE основателно може да претендира за изчерпателност – осемте песни в албума са записани от Майкъл Джексън през периода от 1983 до 1999 година и представят развитието му като творец, способността му да се изразява в разнообразни жанрове – фънк, соул, поп. Така XSCAPE освен мост между поколенията е и част от музикалната история.

Дата на издаване: 13 май 2014 г. от Epic Records

  • Албума на Майкъл Джексън XSCAPE представяме в деня на световната му премиера по Джаз ФМ в „Джаз ден” и „Следобедни импровизации”, както и по онлайн радиото ни за съвременен джаз Jazz FM Lounge.