С The Breeze: An Appreciation of JJ Cale Ерик Клептън и приятели създават много повече от музикален албум

С The Breeze: An Appreciation of JJ Cale Ерик Клептън и приятели създават много повече от музикален албум

На 26 юли 2014 г. се навърши една година от раздялата ни с големия американски мултиинструменталист и вокалист Джей Джей Кейл. Ерик Клептън не веднъж го е посочвал като голямо свое вдъхновение и влияние. През годините Клептън е превръщал песни на Кейл в суперхитове (After Midnight и Cocaine), а през 2006 г. двамата издадоха съвместния си албум Road to Escondido. Сега, след смъртта на Джей Джей Кейл, Ерик Клептън отново се завръща към творчеството на своя колега и приятел и му посвещава новия си албум The Breeze: An Appreciation of JJ Cale. Компактдискът ни дава възможост още веднъж да се докоснем до творчеството на Джей Джей Кейл, белязано от стилово разнообразие, липсата на ограничения и свободния човешки дух.

The Breeze включва 16 обичани и добре познати песни на Джей Джей Кейл, а заглавието идва от сингъла на Кейл Call Me The Breeze, включен в неговия дебютен албум Naturally от 1972 г. Тази песен поставя началото на проекта на Ерик Клептън. В записите той е поканил свои приятели, които не случайно са част от "каймака" на съвременната рок, кънтри и блус музика: Марк Нопфлър, Уили Нелсън, Джон Мейър, Том Пети, Дерек Тръкс, Дон Уайт и др.

С The Breeze: An Appreciation of JJ Cale Ерик Клептън и приятели правят много повече от музикален албум. Те успяват да достигнат и предадат същността на музиката, която ни завеща Джей Джей Кейл. Известен като отшелник, като артист, който предпочита да оставя музиката сама да говори за себе си, Джей Джейл Кейл беше поел на едно пътешествие навътре към най-интимните и съкровенни кътчета на човешката душа. Музиката му беше белязана от емоцията, от нещата отвъд думите, от желанието и стремежа на човешкия дух да търси, опознава и винаги да бъде в състояние на движение. Затова не е странно усещането, че във всяка една от песните, включени в The Breeze, присъства самият Джей Джей Кейл. Той напусна физически този свят, но неговата музика продължава да ни води по пътя.

Дата на издаване: 29 юли 2014 г. от Bushbranch/Surfdog

  • The Breeze: An Appreciation of JJ Cale на Ерик Клептън и приятели ви представяме в деня на премиерата му в предаванията "Джаз ден", "Следобедни импровизации" и All-Time Jazz Masters.