С песента Sidewalk Маги Алексиева – MEY обявява предстоящия си албум Lost and Found: „В такъв момент, освен да сме щастливи, не знам какво ни остава“

С песента Sidewalk Маги Алексиева – MEY обявява предстоящия си албум Lost and Found: „В такъв момент, освен да сме щастливи, не знам какво ни остава“

Има толкова хубави неща, които можем да преживеем. А в светът има толкова цветове, които сме благословени да видим. С тези послания песента Sidewalk на Маги Алексиева – Мей анонсира предстоящия й албум Lost and Found, създаден с пианиста Мирослав Турийски и басиста Тома Кордоли и като автори, с Кристиан Желев на барабаните и звуково оформен от Младен Димитров – DJ Mr. Moon. „Винаги имам шанса да пея и да работя с изключителни хора.“ – казва за участниците в проекта Мей.

В пилотния сингъл Sidewalk чуваме взаимността, за която толкова копнеем в днешните дни на дистанциране и изолация. Но в него звучи и нежността, която притъпява остротата на преживяването ни, която лекува болката, с която реагираме на драматичните развития около нас. Това настроение на музиката е допълнено с мекотата в микса.

Музиката се ражда по време на пандемия, в ограниченията на която Мей търси възможности да създава музика: „Въпреки че не можем да работим, можем да продължим да творим. Имах доста повече време да развия текстовете, обърнах го-голямо внимание на музиката.“ – разказа тя. Както много други стойностни проекти в джаза в последните месеци, и този албум се появява благодарение на финансовата подкрепа по програма „Творчески инициативи“ на Национален фонд „Култура“. „Бяха подкрепени и много други музиканти и забелязвам как изведнъж интернет се напълни с нова музика, а пространството около нас – с нови проекти. Като си отворя профила в социалните мрежи, постоянно виждам нова музика. Много съм благодарна и се радвам, че в момент, в който не можем да работим, сме подкрепени и можем да творим.“ – каза Маги Алексиева.

Снимка за корицата: Йоанна Лязова. Дизайн: Иван Палейков

Мирослав Турийски пише основното ядро от композициите в албума, Тома Кордоли се включва с две песни – Tête à tête, вече излязла като сингъл, и още една с френска нотка. Сред песните има такава с бритпоп звучене, както и една в рок стилистика. „Албумът се получи прекрасно. Има бавна, има весела, има тъжна песен, от всичко по малко – емоционално и стилово.“ – описва предстоящата продукция Маги Алексиева. Тя казва, че ще чуем нещо различно от всичко, създавано от нея досега.

Албумът ще се нарича Lost and Found по заглавието на новата песен на Тома Кордоли. „Намерих го за прекрасно заглавие, защото в песента има така типичния за мен любовен сюжет. От друга страна намерих, че е прекрасно наименование в този момент от моя живот и в тази ситуация. Заглавието събира много емоции в себе си. Изгубена и намерена в много, много отношения.“ – казва Мей.

А ето историята на още една песен в албума, родила се в спокойствието, което трябва да си даваме, в напрегната ситуация: „Имаше един прозорец в пандемията през лятото, когато с Тома отидохме в Пловдив и се видяхме с Миро, за да помислим какво можем да направим. Валеше жесток дъжд. Бяхме в репетиционната. Седнахме и Миро засвири една мелодия, която се появи на момента. Така създадохме песента Rainy Thursday. Много ми е любима – положителна, весела песен. Нея най-много я харесвам. В такъв момент, освен да сме весели и щастливи, не знам какво ни остава.“ – описа своята перспектива към сегашната ситуация и към живота въобще Маги Алексиева – Мей.

И ни я дава като посока с музиката в предстоящия си албум. Lost and Found е планирано да излезе до края на април.

  • Интервюто на Светослав Николов с Маги Алексиева – Мей можете да чуете чрез бутона „Аудио“.