С песен на Жобим бразилката Уанда Са прави своя пробив преди половин век, а сега посвещава на неговото наследство юбилейния си албум

С песен на Жобим бразилката Уанда Са прави своя пробив преди половин век, а сега посвещава на неговото наследство юбилейния си албум

Една от най-изявените бразилски певици и китаристки от боса нова епохата Уанда Са представя албум, с който отдава почит към творчеството на Антонио Карлос Жобим. The Music of Antonio Carlos Jobim е логично продължение на поредица от концерти, които певицата прави в Бразилия и Европа.

Уанда Са започва своята музикална кариера през 1964 г. в разцвера на боса нова. Първият й учител по китара е самият Роберто Менешкал, а човекът, който й подава ръка в шоубизнеса, е Риналдо Босколи. Междувременно става част от Brasil’65 – първата група, с която Серджио Мендес прави бразилската музика особено популярна в световен мащаб. Първият й пробив е с песен именно на Антонио Карлос Жобим – Inútil Paisagem.

Пет десетилетия по-късно Уанда Са отново записва тази песен и я включва в най-новия си албум, редом с други емблематични песни на легендарния бразилски композитор. Сред тях са Desafinado, How Insensitive, One Note Samba, Triste, Corcovado. С този проект тя празнува и своя половинвековен юбилей на сцената.

През годините Уанда Са е наричана често Кралицата на боса нова. Самата тя споделя, че Жобим е сред най-значимите и вълнуващи композитори, че неговата музика е бразилска, но придобива международен отглас, като се има предвид и фактът, че самият Франк Синатра интерпретира неговите песни. По думите й боса нова днес е толкова влиятелен жанр, колкото и джазът. Признава още, че когато обикаля с концертите си Европа с почуда установява, че песните на Жобим се пеят и знаят дори и на Балканите.

На нейните концерти на китара свири синът й от брака й с известния бразилски музикант Еду Лобо. А най-новата й продукция отново я отвежда до първия й учител по китара Роберто Менешкал, защото именно неговата звукозаписна компания Albatroz издава албума й The Music of Antonio Carlos Jobim.

Дата на издаване: 5 юли 2016 г. от Albatroz

  • Песни от The Music of Antonio Carlos Jobim на Уанда Са слушаме днес в „Джаз ден“ и „Следобедни импровизации“ преди пълното му представяне в следващото издание на Desafinado.