С новия си албум Meus Quintais певицата Мария Бетания ни допуска до интимното пространство на стария двор в къщата, където е отраснала

С новия си албум Meus Quintais певицата Мария Бетания ни допуска до интимното пространство на стария двор в къщата, където е отраснала

Носталгична, романтична и екзотична e музиката в новия албум Meus Quintais на бразилската звезда Мария Бетания. Заглавието му в превод означава "Моите дворове". Тя признава, че не е възнамерявала да издаде албум тази година, тъй като през 2015 г. празнува 50 години на сцена и плановете й били да създаде юбилеен проект.

Идеята за новата й продукция се появила съвсем спонтанно след един разговор. След това тя се обадила на своя партньор - композитора Шико Сезар, и го поканила заедно да помислят за албум, посветен на земята, на двора като сакрално пространство и символ на нейното детство. Така се събрала добра компания от музиканти и композитори, сред които още са Роке Ферейра, Адриана Еванс, Леонардо Фрегонеси. Бетания споделя, че се е получила много креативна атмосфера по време на работния процес, защото тя задавала темите на музикантите, а те пишели музиката и аранжиментите. Накрая включила и няколко стари баразилски песни и така се родил албумът "Моите дворове".

Мария Бетания разказва, че детските й спомени за двора на тяхната къща са най-вълнуващи за нея. В стария им двор тя е играла със своя брат - легендарния Каетано Велосо, с когото измисляли всевъзможни игри; в двора съвсем, съвсем малка тя разбрала какво е вятър, какво е тишина, какво е вода... Дворът за Бетания е символ на детството, на първите й най-важни открития, на интимните и лични човешки взаимоотношения, на най-светите й моменти с нейната майка, на която тя посвещава новия си албум, след смъртта й през 2012 г. Това е основната тема в компактдиска, като освен това вокалистката разказва и за своята родствена връзка с индианско племе, обитавало техните земи. Затова в песните от новия й проект се разказва още за родовата памет и още по-дълбоко - за божественото.

Изпълненията на Мария Бетания са проникновени, много одухотворени, вглъбени и както винаги - самобитни, белязани от интересния й, плътен и изразителен глас. Глас с характер.

Дата на издаване: 24 юни 2014 г. от Biscoito Fino

  • Премиерата на Meus Quintais на Мария Бетания в ефира на Джаз ФМ е в четвъртък в предаването "Следобедни импровизации". Целият проект звучи в новото издание на Desafinado.