С новия си албум Cuba - Conversation Continued Артуро О'Фарил и Afro Latin Jazz Orchestra доказват, че музиката е важна за междукултурния диалог и за нея няма прегради

С новия си албум Cuba - Conversation Continued Артуро О'Фарил и Afro Latin Jazz Orchestra доказват, че музиката е важна за междукултурния диалог и за нея няма прегради

Миналия декември в навечерието на съобщението на Барак Обама, че САЩ биха искали да възстановят дипломатическите си отношения с Куба, пианистът и композитор Артуро О'Фарил и Afro Latin Jazz Orchestra се оказват в Хавана, където изнасят концерт. Тази новина ги вдъхновява чрез музиката да изкажат простата истина, че на духовно и творческо ниво междукултурният диалог между двете нации не е прекъсвал. Артуро О'Фарил осъзнава за себе си, че това е исторически момент и заедно със своята група Afro Latin Jazz Orchestra записват албум със заглавие Cuba - Conversation Continued.

Артуро О'Фарил е дълбоко свързан с Куба. От една страна, неговият баща - известният музикант Чико О'Фарил, е роден там, но имигрира в САЩ, където става част от добре познатото музикално явление Latin Jazz Revolution. От друга страна, самият Артуро О'Фарил е канен за участие в Хавана джаз фест, където изпълнява своята музика, силно вдъхновена от кубинската джаз традиция. И така продължава и до днес, като реализира поредица от впечатляващи и иновативни латино джаз албуми.

Един от най-успешните му проекти е The Offense of The Drums, който миналата година бе номиниран за „Грами“ за най-добър латино джаз албум. В него акцент е барабана като инструмент, който според Артуро О'Фарил сам по себе си представлява удивителен метод на комуникация... Той притежава качеството да свързва различни общности и отразява ритъма на сърцето в различните култури. Чрез барабаните се заявява позиция и се оповестява момента, в който е назряла политическата необходимост от промяна.

Очевидно е, че политическите и социални обстоятелства са важни за Артуро О'Фарил, който и в новия си албум е засегнал болезнената политическа тема за отношенията между Куба и САЩ. Това, което Артуро О'Фарил успява с лекота да изрази чрез музиката си, е, че разговорът в културен план между двете нации никога не е прекъсвал. Нещо повече - той продължава.

Поради дълбочината и своята творческа многоликост Артуро О'Фарил работи в различни проекти. Затова често е партньор в колаборации с вокалисти. Един такъв много силен и изразителен албум е In These Shoes от 2008 г., създаден заедно с неговата много добра приятелка и прекрасна певица - чилийката Клаудиа Акуня. Част от тази продукция звучи в „Дезафинадо“, редом с фрагменти от най-новия проект Cuba - Conversation Continued.

Дата на издаване: 21 август 2015 г. от Motema Music