С исторически смисъл и сантиментална стойност – неиздавани записи на легендарната група Buena Vista Social Club излизат в Lost and Found

С исторически смисъл и сантиментална стойност – неиздавани записи на легендарната група Buena Vista Social Club излизат в Lost and Found

Краят на активната концертна и звукозаписна дейност на кубинската формация Buena Vista Social Club даде на музикантите възможност да отворят архивите, за да ни представят 14 неиздавани досега изпълнения в сборния албум Lost and Found. Някои от тях са концертни, а други студийни, но всички са белязани от характерния дух на изпълненията на групата, проникнат от непреодолима любов към живота и малко носталгия. Сега, когато немалка част от артистите, участвали във формацията през годините, вече не са сред живите, тези архивни записи имат не само исторически и музикален смисъл, но и дълбока емоционална и дори леко сантиментална стойност.

Lost and Found е своеобразно завръщане на една от най-любимите и обичани кубински групи. Продуцентът Ник Голд от компанията-издател на Buena Vista от световния им албумен дебют през 1998 г. досега – World Circuit, казва по случая: „През годините често са ме питали дали не са останали неиздавани песни, които си струва да бъдат публикувани. Честно казано, знаех, че има такива записи, за които самите музиканти са говорили, но до този момент не е оставало време да разровим архивите, защото сме били фокусирани върху новите проекти. Но ето че когато направихме това, бях удивен с колко прекрасен неиздаван музикален материал разполагаме.”

В Lost and Found са всички любими гласове от Buena Vista Social Club – Ибраим Ферер, Рубен Гонсалес, Елиадес Очоа, Компей Сегундо и Омара Портуондо.

Дата на издаване: 23 март 2015 г. от World Circuit

  • Изпълениня от Lost and Found на Buena Vista Social Club слушаме днес в „Джаз ден“ и „Следобедни импровизации“ преди пълното представяне на колекцията в новото издание на Desafinado.