С импулсивни и темпераментни хрумвания: ангелогласната британска джаз дама Клеър Тийл представя пореден албум с чувство за хумор и суинг – At Your Request

С импулсивни и темпераментни хрумвания: ангелогласната британска джаз дама Клеър Тийл представя пореден албум с чувство за хумор и суинг – At Your Request

Клеър Тийл е сред най-популярните британски джаз певици. Тя е известна освен със своята продуктивност и талант, и с това, че сключва договор със Sony Music, който сам по себе си е най-голямата звукозаписна сделка, правена някога от британска джаз певица.

По повод камерния й албум с пианиста Грант Уиндзър вестник The Telegraph възкликва за Клеър Тийл: „Брилянтна!”. И това е напълно заслужено, защото във всичките си 14 албума тя пее с огромна лекота, а гласът й е чист, безкомпромисно прецизен и излъчва класическо чувство за суинг.

Най-новият албум на Клеър Тийл излезе на 15 февруари, и се нарича At Your Request. В него тя разгръща отличителния си стил, в който майсторски и талантливо се преплитат класика и модерност. С вкус и мяра тя изпълнява класически джаз произведения, а така също и нови, специално създадени за албума теми. Сред познатите ни заглавия са Fascinating Rhythm, Dream a Little Dream of Me, That All Black Magic – всички те аранжирани оригинално и интерпретирани от музикантите от нейния Mini Big Bаnd. Акцентът върху качествата на инструменталистите, с които тя работи, слага известната тема Hallelujah, която в албума At Your Request е изпълнена в две части – нещо като музикален диптих. Първата част е изцяло пианистична и се фокусира върху виртуозните умения на пианиста, с когото Клеър Тийл работи от години, а втората част е вокална. В нея британската джаз певица пее наистина с ангелски глас, овладяна динамика и одухотворена вокална фраза, която напълно подхожда на молитвеното настроение на песента Hallelujah. Една от най-свежите песни в албума е авторската композиция Never Go Away, създадена в стил боса нова и с мъничко носталгия към музикалната стилистика на 80-те.

Клеър Тийл е много талантлив и продуктивен творец и неслучайно през 2006 г. е отличена с наградата на BBC за най-добра джаз вокалистка. Нейните албуми са интересни, забавни и изработени до най-малкия детайл, а често изненадват слушателите с нестандартните си хрумвания и контрасти. Най-новият й албум At Your Request е създаден с нейния Mini Big Band, с който тя концертира. Затова той звучи екстровертно, артистично, с импулсивни и темпераментни хрумвания. Докато предходните й два албума са съвършено различни. And So It Goes от 2013 г. е интимен рецитал само от гласа й и пианото на Грант Уиндзър. А следващата й продукция е също така камерна, но включва и присъствието на гост-музикант – американския саксофонист Пи Уи Елис, който е работил в групата на Джеймс Браун и е съавтор на някои от големите му хитове. Този албум се нарича In Good Company и е реализиран миналия юли на принципа на записите на живо, при това само за два дни.

Така че музикалният път на британката Клеър Тийл е интересен, креативен, разнообразен и винаги обещава на слушателя елегантност, финес и професионализъм.

Дата на издаване: 15 февруари 2015 г. от Mud Records

  • Музикални акценти от At Your Request на Клеър Тийл звучат специално днес в „Джаз ден” и „Следобедни импровизации”. Албума в цялост представяме в Singin’ & Swingin’.