С дълбоката си музикална интуиция Фреди Коул събира класически блус, суинг и джаз в Singing The Blues

С дълбоката си музикална интуиция Фреди Коул събира класически блус, суинг и джаз в Singing The Blues

От заглавието на новия албум Singing The Blues на Фреди Коул се подразбира, че тук са включени основно блус пиеси. Но интерпретациите на Фреди Коул са много по-префинени и музикантски изградени от класическия блус. И ако тази музика в същината си е вагабондска и посвоему бунтарска, при Фреди Коул тя е примесена с джаз и суинг, което я превръща в различен, еволюирал блус. Всяка една тема майсторски е изсвирена и изпята от красивия и опушен глас на Фреди Коул, който е по-малкия брат на Нат Кинг Коул. И макар че като колорит гласовете на двамата братя много си приличат, те са изключително различни като творци.

Когато човек слуша най-новия албум на Фреди Коул, разбира че в него става дума не толкова за чист блус, а по-скоро за амалгама от класически блус идиоми, суинг и джаз. Музиката в него е вдъхновена, създадена е интелигентно и с дълбока музикална интуиция, каквато 83-годишният Фреди Коул е натрупал през годините. До него застават сърцати и обиграни музиканти в лицето на Джон ди Мартино – пиано, Елиас Бейли – бас, Къртис Бойд – барабани, Ренди Наполеон – китари и Хари Алън – тенор саксофон.

Най-новият албум на Фреди Коул излиза след номинирания с „Грами” Freddy Cole Sings Mr. B от 2010 г. и This And That от 2013 г.

Дата на издаване: 23 септември 2014 г. от HighNote Records

  • Премиера в „Джаз ден” днес и в новото издание на Singin’ & Swingin’.