С Chega de saudade („Никога повече тъга“) Надя Тончева анонсира албум с боса нова песни с текстове на български и португалски език
Снимка: Видео скрийншот

С Chega de saudade („Никога повече тъга“) Надя Тончева анонсира албум с боса нова песни с текстове на български и португалски език

Класики на Жобим слушаме с текст на български език, а сингълът „Размисъл“ звучи с португалски текст

Надя Тончева поема в посоката на боса нова музиката и ни представя първата песен от предстоящия си албум – Chega de saudade („Никога повече тъга“). Класиката с музика на Антонио Карлос Жобим и текст на Винисус де Мораес звучи с добавен от вокалистката текст на български език. „В моята педагогическа дейност като преподавател по поп и джаз пеене в Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“ в Стара Загора написах български текстове към някои джаз стандарти с цел те лесно да бъдат усвоени от учениците. Понеже това проработи, реших, че мога да доразвия идеята си и да запиша тези популярни песни на Жобим, които, звучащи на български език, имат съвсем нова премяна. Лично аз имам особен сантимент към музиката му, към плавния ритъм на боса новата и към тази изтънчена и нежна меланхолия, доляваща се в по-голямата част от творчеството му.“ – разказа за проекта Надя Тончева.

С музикалната си интуиция тя усеща, че много лесно може да се напасне български текст към музиката на Жобим. Вокалистката припомня, че от 60-те години творчеството му става популярно по цял свят именно с песните, преведени на английски език. „А сега с текстовете на български език може би те ще достигнат до по-широка аудитория от любители на стойностната музика и не само привърженици на джаза.“ – коментира намерението си тя. По-лесно ще разберем мечтанието и по-естествено до нас ще достигне усещането, че всичко ще бъде наред. „Аз съм си превела португалския текст, знам за какво се разказва. Въпреки меланхолията, която носи песента, тя звучи оптимистично. Аз съм се съобразила с това. И така трябва да бъде.“ – обрисува творческия си замисъл тя.

Песента е с думи с ритъм, който създават усещането за движение напред, разкриват се красиви гледки към живота, скрепява се обещанието, че той продължава, че всичко ще бъде наред, че няма да изпитваме никога повече тъга. „Понякога самата мелодия носи думите със себе си. Особено ми е приятно да пиша, когато пътувам. Като седна във влака, тръгват думи в главата ми. Най-добре пиша така текстове на песни, пътувайки.“ – споделя Надя Тончева.

Ти си тук
вълшебен звук.
Светът е друг.
И в миг долавям
твоето дихание
желание
мечтание
и всички обещания,
прошепнати от нас.
И ще си кажем всичко,
всичко, което крием ти и аз.
И ще си кажем всичко,
до днес стаено в нас.
И ще си кажем всичко,
неизречено на глас.

„Никога повече тъга“ анонсира предстоящ албум на Надя Тончева – Braziliado, който вокалистката се надява да финализира през следващата година. Сред другите песни в него са Corcovado, Insensatez... Аранжиментите са на Мирослав Турийски, който свири на пиано. В квартета са още Николай Карагеоргиев – китара, Александър Леков – бас, Кристиан Желев – барабани. В „Никога повече тъга“ Милен Стойков омайно свири на флейта. Смесването и мастерирането са на Георги Гогов. Записите са направени в студиото UnderHill MusicHome на Александър Леков. Там е заснето и видеото към песента, създаващо усещане за интимност и красота в споделеността. „Наистина там се чувстваме много уютно, нямаме притеснения за време и каквото и да е друго. Решихме да заснемем видеото там, за да е по-истинска обстановката.“ – обясни Надя Тончева.

В предстоящия си албум тя ще включи и сингъла „Размисъл“ с музика и аранжимент на Ангел Заберски и неин текст в още един вариант – на португалски език.

Ключови думи:
@