С безусловна любов, с дълбоко чувство за принадлежност и с много нежност: Лиз Райт разказва за родния Юг в албума Grace

С безусловна любов, с дълбоко чувство за принадлежност и с много нежност: Лиз Райт разказва за родния Юг в албума Grace

Заледен зимен планински път, колата на Лиз Райт се подхлъзва, полита към пропастта, но се спира в съвсем тънко младо и жилаво дърво. Дълги минути тя не смее дори да диша, не е сигурна, че ще оцелее и когато вижда приближаващия към нея съсед, който идва да й помогне. На границата със смъртта явно още по-силно обичаш и цениш живота, откриваш своето богатство и го споделяш със света. Така звучеше предходния албум на Лиз Райт Freedom & Surrender.

Предала се, чувства свободата и живее с усет за малките чудеса – завръщайки се от прага на смъртта, Лиз Райт споделя даваща сила житейска перспектива в Freedom & Surrender

Дървото, в което се бе спряла в полета си колата на Лиз Райт, се появи със своите розови цветчета на страницата на певицата в интернет. „Оттук нататък искам да държа близо до себе си такива простички неща. Защо не? Те бяха достатъчно силни да ме спасят.“ – каза тогава Лиз Райт.

В новия си албум тя ни показва корените на тази жизненост, започвайки чисто визуално с обложката на албума. Певицата се е снимала до корени, разпростиращи се във всички посоки, черпещи жизнени сокове от земята и крепящи устремили се към небесата стволове. Есенната картина е обещание за пролетно пробуждане. Следват 10 наситени с любов песни, които разказват за дома – за американския Юг.

Grace е вглъбен, размишляващ, сериозен. Обичащ. Песните в него изразяват преклонението на Лиз Райт към родните земи. Тя пее с благоговение, извежда песните като молитва, а усещането се подсилва с участието на хор, с който в ключовите моменти тя свързва Земята и Небето.

Новият албум на Лиз Райт съдържа една нейна оригинална композиция, написана в съавторство с Майя Шарп, а другите девет песни са кавъри на Рей Чарлз, Алън Тюсон, кей ди ланг, Боб Дилън, Нина Симон и Систър Розета Тарп. Част от особено силната енергия на албума идва от неговия замисъл – записите да се направят на живо. Така в студиото в Лос Анджелис се събират дългогодишни приятели и нови партньори. Продуцент е бележитият певец и композитор Джо Хенри, на пианото е партньорът на Лиз Райт от близо 20 години Кени Банкс старши, който аранжира и хоровите партии, а сред специалните участници е китаристът Марк Рибът.

Повечето песни от репертоара в албума са малко познати, с изключение на Stars Fell on Alabama – превърнал се в класика разказ за зрелищния звездопад на Леонидите през 1833 г. Така албумът Grace ни дава възможност да открием Юга чрез неговите многобройни толкова незаслужено малко известни богатства.

„В днешни времена е истинско геройство да вярваш в безусловната любов, да изпитваш силно чувство на принадлежност и да прегърнеш вродената си нежност.“ – казва Лиз Райт, за да ни обясни вълнението си, споделено с албума.

Дата на издаване: 15 септември 2017 г. от Concord Records

  • Акценти от албума Grace на Лиз Райт слушаме в „Джаз ден“ и „Следобедни импровизации“ преди пълното му представяне следващата седмица в Singin’ & Swingin’.

Снимки Jesse Kitt. Източник: Concord Music Group