С албума си Stockholm Underground Магнус Линдгрен търси вдъхновение в миналото, за да създаде нещо ново в настоящето

С албума си Stockholm Underground Магнус Линдгрен търси вдъхновение в миналото, за да създаде нещо ново в настоящето

Традицията като вдъхновение, от което може да се роди нещо ново – пример за тази взаимна и обновяваща се връзка на настоящето с миналото е новият албум на шведския саксофонист Магнус Линдгрен Stockholm Underground. Идеята за създаването на диска е на продуцента Зиги Лох от компанията ACT. Той предлага на Линдгрен да запише трибют за легендарния флейтист Хърби Мен и неговия албум от 1969 г. Memphis Underground. През 2013 г. списанието Rolling Stone го включи в класацията си „100-те най-добри джаз албуми за всички времена“.

Линдгрен е един от най-известните европейски джаз музиканти. Работил е с имена като Хърби Хенкок, Грегъри Портър, Тил Брьонер, Джеймс Инграм, Никола Конте и др., мнозина го познават от участието му в групата на Нилс Ландгрен Funk Unit.

В Stockholm Underground Магнус, който по принцип свири на саксофон, кларинет и флейта, за първи път в кариерата си поема предизвикателството да запише албум, изцяло фокусиран върху флейтата. За осъществяването на трибюта той се доверява на своите колеги Даниел Карлсон (Фендер роудс), Хенрик Йансон (китара), Ларс Даниелсон (електрически бас) и Пер Линдвал (барабани). Специални гости са тромпетистът Тил Брьонер, китаристът и певец Ерик Биб, тромбонистът Нилс Ландгрен и вокалистката Ида Санд.

Memphis Underground на Хърби Мен е сред новаторските заглавия за времето си. В него среща си дават джазът и музикалната традиция на Мемфис, ориентирана към соул и R&B звученето. „Memphis Underground е парче музикална алхимия, великолепна комбинация между саунда на Мемфис и лиричността на джаза.“ – пишат от Rolling Stone. Memphis Underground включва три композиции, които са изпълнявани от соул артисти. Сред тях е големият хит на Арита Франклин Chain of Fools, който Магнус Линдгрен решава да интерпретира и в своя албум Stockholm Underground. Вокалите тук са поверени на Ида Санд. В диска звучи кавърверсия на класиката A Whiter Shade Of Pale, както и оригинални композиции, едната от които е посветена на Хърби Мен и се нарича Mr. Man. Музиката в Stockholm Underground е свежа комбинация от фънк и джаз, тя е за това да се забавляваме, от една страна, но, и смело да опитваме нови неща, от друга. И най-важното - да помним и почитаме тези преди нас, да черпим вдъхновение от миналото, стъпвайки върху солидната му основа, за да задаваме нови посоки в настоящето.

Дата на издаване: 25 август 2017 г. от ACT Music