С албума си Everything’s Beautiful Робърт Гласпър представя Майлс Дейвис на новото поколение

С албума си Everything’s Beautiful Робърт Гласпър представя Майлс Дейвис на новото поколение

Ден след като на 26 май се навършиха 90 г. от рождението на Майлс Дейвис пианистът Робърт Гласпър издаде новия си албум Everything’s Beautiful, вдъхновен от творчеството на легендарния музикант. В продуцирането на диска участва племенникът на Майлс - Винс Уилборн джуниър, който през 80-те г. свири на барабани заедно със своя чичо. Робърт Гласпър е имал пълен достъп до архивите на Майлс и благодарение на това е успял да чуе доста музика, в това число и непознати за него пиеси. В архивите той открива изказвания на Дейвис и решава да включи някои фрагменти от тях в албума.

Робърт Гласпър взаимства различни идеи от Майлс, смесва ги по своя характерен начин и от всичко това се ражда нещо ново, съвременно, с което Гласпър продължава в някои от вече поетите посоки в своята кариера. Както и други заглавия на пианиста, така и Everything’s Beautiful в стилово отношение е труден за определяне. В него се смесват джаз, R&B и хип-хоп и като цяло звученето препраща към супер успешните проекти на Robert Glasper Experiment - Black Radio и Black Radio 2. Разликата тук е, че пианистът не експериментира на живо в студиото, а използва семпли от музиката на Майлс и прави ремикси на негови композиции. Както и в предишни албуми на Гласпър, така и тук срещаме имената на десетки гости, сред които - Ерика Баду, Ледиси, Билал, Лора Мвула, Джон Скофийлд и Стиви Уондър.

Everything’s Beautiful е красив трибют, създаден с любов, внимание и уважение към Майлс Дейвис. За мнозина с този албум пианистът придвижва музиката напред и поддържа наследството живо. Целият проект е базиран на създаденото от Майлс Дейвис, като набляга на различни негови лица и страни от таланта му: базиран е върху идеите на Майлс, върху неговия тромпет, глас, композиции и върху огромното му влияние.

Дали този албум ще провокира интереса на новото поколение към музиката на Майлс Дейвис – предстои да разберем, но Everything’s Beautiful е създаден в духа на времето, в което живеем и говори на езика на младите хора. „Неговата музика не е толкова популярна, колкото беше.“ – казва Гласпър за Дейвис в материал за villagevoice.com и продължава: „Той беше голяма икона, когато беше жив, но музикалната индустрия се промени толкова много, че повечето млади хора едва знаят кой беше Принс.“ Според пианистът Everything’s Beautiful има всички характеристики, за да достигне до нова публика: „Той звучи като R&B/ хип-хоп албум. Ти не осъзнаваш, че слушаш композиции на Майлс Дейвис и това е, което исках да направя – да достигне до хора, които не слушат джаз и да им дам нещо, с което могат да се идентифицират.“

Дата на издаване: 27 май 2016 г. от Sony Legacy

  • Музика от Everything’s Beautiful представяме днес в предаванията „Джаз ден“ и „Следобедни импровизации“.