С албума Romance Language братята Уейлъм се прекланят пред емблематичното сътрудничество на Джон Колтрейн и Джони Хартман от 1963 г.

С албума Romance Language братята Уейлъм се прекланят пред емблематичното сътрудничество на Джон Колтрейн и Джони Хартман от 1963 г.

Съвместните записи на Джон Колтрейн и Джони Хартман от началото на 60-те години са емблематични. Колтрейн е един от най-великите в джаза за всички времена, а Хартман, който е познат на меломаните, но струва ми се, заслужава повече внимание, има репутацията на блестящ вокалист с вкус към хубавите балади. Двамата са недостижими в своето величие и това е ясно за братята Уейлъм, които записват албума Romance Language, включващ част от репертоара на Колтрейн и Хартман. Кърк Уейлъм свири на тенор саксофон, а Кевин Уейлъм пее, но идеята им едва ли е да се сравняват с техните предшественици, по-скоро албумът е поклон към наследството на двете легенди, като братята Уейлъм интерпретират вечните романтични песни през призмата на своя талант и усещане.

Romance Language едва ли ще впечатли най-запалените почитатели на джаза, които, ако трябва да избират, със сигурност ще предпочетат записите на Колтрейн и Хартман, но чрез проекта си Уейлъм дават възможност на една различна, по-млада и не толкова запозната публика да се докосне до класики като Dedicated To You, You Are Too Beautiful и др. Една от композициите в албума - Almost Doesn't Count, е записана с участието на 83-годишния чичо на братята Уейлъм - вокалиста Хю "Пийнътс" Уейлъм. Въпреки че песента е съвременна (от втория солов албум на певицата Бренди), достолепното присъствие на ветерана Хю Уейлъм още веднъж ни връща усещането за неразривната връзка между минало и настояще. Безспорно миналото е непресъхващ извор на вдъхновение за съвременните музиканти и новият албум на Кърк Уейлъм Romance Language е именно такъв пример.

Дата на издаване: 14 февруари 2012 г.