С албума 70 Strong рожденикът Стив Гед прави изключителен музикален подарък на многобройните си почитатели

С албума 70 Strong рожденикът Стив Гед прави изключителен музикален подарък на многобройните си почитатели

„Да, аз ставам на 70 години. Времето лети, когато се забавляваш, нали така?“ – казва Стив Гед, един от най-известните барабанисти в света, който днес празнува 70-ия си юбилей. Той прави подарък на своите многобройни почитатели по целия свят с новия албум на Стив Гед бенд 70 Strong. Дискът е записан със същите музиканти, които участват в предишния албум на групата от 2013 г. Gadditude. Това са: Уолт Фаулър (тромпет), Майкъл Ландау (китара), Лари Голдингс (клавишни), Джими Джонсън (бас) и самият Стив Гед (барабани). Всички те се познават от години, работили са заедно върху различни проекти и това задава приятелската атмосфера в диска и нивото на комфорт.

„За нас е добре, че се събрахме, за да общуваме и да посвирим, и да не се местим от град на град, както, когато сме на път.“ – обяснява Стив Гед. Музиката в 70 Strong е разнообразна, смесица между джаз, блус, фюжън, фънк и латино. „Музиката е разнообразна, но тя е и такава, с която групата се чувства комфортно.“ – добавя барабнистът. Стив Гед бенд изпълнява 11 композиции, сред които преобладават оригиналните пиеси (една от тях - Duke's Anthem, е посветена на Джордж Дюк), а трите кавърверсиите са на произведения на Чико Буарке, Еди Харис и Ян Хамър. „Винаги е удоволствие да работя и да си прекарвам времето с тези момчета.“ – казва Гед за създаването на 70 Strong и добавя: „Всички те са невероятни музиканти и могат да свирят всичко, така че в този албум има много разнообразие. Тази група продължава да се развива и аз мисля, че ние я изведохме на едно друго ниво, различно от предишния ни проект.“

Майсторът на барабаните Стив Гед е един от най-уважаваните и влиятелни музиканти в света, пример за подражение и вдъхновение, музикант с вкус и собствен стил на свирене. През годините той е оставил своя отпечатък върху работата си с Пол Саймън, групата Steely Dan, Ал Жеро, Чик Къриа, Ерик Клептън, Джеймс Тейлър, Грувър Уошингтън джуниър и мн. др. В България го слушахме преди няколко години на фестивала „София джаз пик“ с Ренди Крофърд и Джо Семпъл. Стив Гед продължава да разширява музикалните хоризонти пред себе си, правейки това, което му се отдава най-добре, с много любов, професионализъм и завиден музикален опит.

Дата на издаване: 7 април 2015 г. от BFM Jazz

  • 70 Strong на Стив Гед бенд е с премиера днес в „Следобедни импровизации“, когато празнуваме 70-ия юбилей на големия музикант.