С 10-я си студиен албум Dig It - Down To The Bone се завръщат към своите корени и периода, когато бяха едни от посланиците на ейсид джаза по света

С 10-я си студиен албум Dig It - Down To The Bone се завръщат към своите корени и периода, когато бяха едни от посланиците на ейсид джаза по света

Британската формация Down To The Bone е създадена в средата на 90-те г. от диджея Стюарт Уейд. По това време понятието „ейсид джаз“ продължава да бъде популярно и групата се превръща в един от ярките му представители. В последствие, с възхода на клубната сцена, когато отличителните характеристики на т. нар. ейсид джаз постепенно се размиха, започнаха да се употребяват определения като джаз фънк, соул джаз и т. н.

Независимо, че са изминали почти две десетилетия от създаването на Down To The Bone, музиката на групата продължава да напомня за духа на 90-те години и на саунда на някои от лидерите на ейсид джаз движението като Incognito и The Brand New Heavies. Този ефект е умишлено търсен в новия албум на Down To The Bone със заглавие Dig It, който е десети в дискографията на формацията. С него тя още веднъж ни напомня откъде е тръгнала, какви са ценностите и естетиката, на които остава вярна. Dig It включва общо 10 оригинални композиции, в които се преплитат соул, фънк и джаз. В две от тях гостува певицата Кейти Лион, която работи основно с Incognito.

Дата на издаване: 28 април 2014 г. от Trippin & Rhythm

  • Dig It на Down To The Bone е с премиера в ефира на Джаз ФМ в петък в предаванията „Джаз ден“ и „Следобедни импровизации“.