Рут Колева продължава с песента On My Way тема от предходния си албум – възможността да си тръгнеш преди любовта да се превърне в насилие

Рут Колева продължава с песента On My Way тема от предходния си албум – възможността да си тръгнеш преди любовта да се превърне в насилие

On My Way е първата песен, която Рут Колева представя от предстоящия си албум. Ограниченията на пандемията отлагат неговото излизане за догодина и залагат посока за развитието му. „Това е малко по-различен проект от тези от последните години. За мен лично като артист бе предизвикателство да изляза от зоната си на комфорт и да направя нещо по-различно от досегашния си соул-аренби саунд. В албума ще има смесица от стилове. Фокусирала съм се изцяло да създавам музика, която резонира в мен, която има послание, което ме вълнува. Този албум е отражение на моята личност точно в този аспект. Не знам докъде ще ме отведе този път. Постоянно имам нови идеи, пиша нови текстове. Важното за мен в момента е да правя нещо, което ме отразява като личност.“ – сподели Рут Колева в интервю по Джаз ФМ.

On My Way развива посланието на What Do You Say to a Girl от предходния албум на певицата. И тя е за проблем, който трябва да осъзнаем, за да се справим с него – домашното насилие. Споделянето с музика е щадящият начин да се привлече вниманието върху него. „Дълги години в България темата като че ли беше табу. В Европа сме сред водещите в черната статистика. Тази песен е логично продължение на моята отдаденост на дискутирането на този проблем. По време на пандемията рязко се увеличиха жертвите на домашно насилие. Искаше ми се чрез музиката да обърна внимание и да предизвикам дискусия за този нестихващ проблем. Искам да кажа на жените, жертва на домашно насилие, че има излизане, има път навън. Животът, колкото и трудно да звучи в момента, ще е по-добър за тях, ако се спасят, ако си тръгнат от една такава токсична среда.“ – предава посланието на песента Рут Колева.

Ограниченията при пандемията се отразяват и на визуалното представяне на песента. Видеото е създадено от София Добрева. „Когато по време на карантината не можехме да се събираме, тя разказа история с неодушевени предмети, в чието представяне има много емоция.“ – разкри Рут Колева. Тя добави, че иска да разказва визуални истории. Така в деня на представянето на песента по Джаз ФМ й предстоеше да заснеме лайв пърформанс в балната зала на двореца. „Такъв тип неща, които минават границита на музиката и са визуални, са нещото, което в момента най-много ме вълнува.“ – добавя за новата посока в музиката си Рут Колева.

On My Way е написана от Илияна Недялкова и Георги Линев. Това е изцяло българска продукция, създадена от сънародници, живеещи в различни точки на света – София, Манчестър, Лос Анджелис и Хонг Конг. „Обединяват ни музиката и нашият общ корен.“ – определи връзката Рут Колева.

  • Интервюто с нея от предаването „Джаз ден“ на 4 септември можете да чуете чрез бутона „Аудио“.