Рут Колева отново подкрепя с песен – Salty: „Много е важно красотата да идва отвътре и да счупим закостенелите стереотипи“

Рут Колева отново подкрепя с песен – Salty: „Много е важно красотата да идва отвътре и да счупим закостенелите стереотипи“

Да не поставяме етикети на жените, да не ги ограничаваме в калъпа на стереотипи, да не ги поставяме в рамките на нашите представи, призовава с песен и видео Рут Колева. С новия си сингъл Salty тя развива идеята на предходния си сингъл All the Guys. „В целия предстоящ албум има взаимовръзка между различните творби, както музикално, така и визуално. В Salty посланието е отново свързано с идeята за независимата жена. Ако в All the Guys говорехме за това как жените са обект на лепене на етикети, сега се обръщаме към темата за личното самочувствие, за чувството на независимост, за любовта към самия теб. Много е важно красотата да идва отвътре навън и да счупим закостенелите стереотипи.“ – коментира Рут Колева в интервю по Джаз ФМ.

Често се опитваме да вместим хората в нашите представи, вместо да допуснем нашите представи да се разширят благодарение на хората около нас, посредством богатството, което всеки носи в себе си. Проблемът с често проявяваните предразсъдъци е ясно показан във видеото. Със своите главни действащи герои то отваря погледа за грешките, които допускаме в изискванията и очакванията към хората. „Показваме една наистина красива среда, в която всички тези жени са равни и всяка една от тях е победител.“ – каза Рут Колева.

Важно е в живота да отваряме все по-голяма възможност всеки около нас да бъде автентичен, да бъде цял. „Всеки да има увереността да бъде себе си, да има свободата да се изразява и да не бъде жертва на стигми и стереотипи.“ – извежда основното Рут Колева.

Salty се осъществява с подкрепата на фондация ГЛАС. „Рут е сред артистите-визионери, които безпогрешно напипват пулса на обществото и не се страхуват да заемат позиция по теми, които са често неразбрани. За нас като фондация, работеща в посока приемане и равенство за ЛГБТИ хората в България, е важно да говорим чрез езика на изкуството и музиката, които сближават и карат различията ни да изчезват. Клипът към Salty e безкрайно важен за транс презентацията в страната ни, в която на транс хората се гледа като на заплаха. Но той говори и за равенството и достойнството на това да си жена, дори да не си родена с този пол.“ – коментират от организацията в прессъобщението. Идеята на Salty подкрепя и Български фонд за жените: „Да даваш глас на безгласните, да показваш невидимите, да се застъпваш за онеправданите, да овластяваш неприетите от обществото – това все още се смята за смелост и провокация. И в този смисъл Рут Колева е смела и последователна в ценностите, зад които застава и като човек, и като творец. Сила, автентичност, достойнство, солидарност – те са част от философията и на Български фонд за жените, така че подкрепата ни за реализацията на клипа е съвсем естествена. Нещо повече, ние знаем, че и в културния сектор жените имат ограничен достъп до ресурси и се налага ежедневно да отстояват правото си да творят, а само чрез тяхното творчество можем да покажем света по правдив начин и да привличаме вниманието върху множеството форми на социална изолация.“ – посочва Гергана Куцева, заместник-директор на Български фонд за жените.

И отново чрез музика и визия Рут Колева повдига болезнен въпрос и насочва към развитие. „Изкуството е добър начин да стигнеш до повече хора. То, освен да забавлява и разтоварва, трябва и да обръща внимание на важни теми и въпроси. В последните години това се превърна в начин да канализирам енергията си в нещата, които ме вълнуват искрено като човек.“ – описа творчеството си с ангажимент към обществото Рут Колева.

В разговора продължаваме темата за предразсъдъците: „В Западна Европа е популярно движението body positivity. Човешките тела не са създадени в стереотипа на топ модела. Много млади момичета страдат от този „стандарт за хубост“, който ни се проповядва от всички страни. А красотата е най-вече закодирана в излъчването на човек.“ И всеки от нас носи красотата в себе си. Утвърждавайки стереотипи, ставаме подвластни на тях, проповядвайки ги със своето поведение, отваряме възможност да им станем жертва. 

Автори на музиката на Salty са работещият у нас и в САЩ Георги Линев и Илияна Недялкова, която е и цигулар, а също така композира за американски артисти. Аранжор и музикален продуцент е Георги Линев. Заснетото в България видео е с режисьор Жоро Манов и оператор Крум Родригес. „Цялата продукция на световно ниво е създадена в България от изцяло български екип.“ – отбелязва Рут Колева.

  • Интервюто с Рут Колева можете да чуете чрез бутона „Аудио“.