Романтиката е главен герой в Wallflower на Даяна Крол и Дейвид Фостър

Романтиката е главен герой в Wallflower на Даяна Крол и Дейвид Фостър

Носталгичен, новият албум на Даяна Крол Wallflower е за нежните и въздействащи срещи с музиката в миналото – нейните и нашите. Неведнъж през последните месеци, предшестващи премиерата му, тя посочи силния отпечатък, който са оставили върху нея тези песни на изпълнители, толкова различни като The Mamas and The Papas (California Dreaming), Eagles (Desperado и I Can’t Tell You Why), Crowded House (Don’t Dream It’s Over), Carpenters (Superstar), 10cc (I’m Not in Love), Боб Дилън (Wallflower; с участието на китариста Блейк Милс), Елтън Джон (Sorry Seems to Be the Hardest Word), малко известния ирландeц Гилбърт О’Съливан (Alone Again (Naturally)). Албумът съдържа и една нова песен – If I Take You Home Tonight, която Даяна подготвя с автора й Пол Макартни за неговия албум Kisses on the Bottom. Останала невключена в проекта и забравена след това, Даяна Крол я открива на пианото си и получава разрешението на композитора да я запише за новия си проект. В него тя включва и дуети с двама сънародници – Майкъл Бубле и Браян Адамс.

Отглас от миналото, музиката в Wallflower би трябвало да звучи като размисъл за това как са се развили по-нататък събудените от дадена песен в определен момент чувства. И така да ни даде възможност да открием истинската Даяна Крол, а и нещо ново за самите себе си. Но не това е смисълът на албума.

Разказвайки за партньорството си, Даяна Крол и продуцентът Дейвид Фостър ясно посочват целта – създаването на хитов проект, който черпи от джаз таланта на единия и поп въздействието на другия артист. Wallflower ще е сензация сред романтично настроената аудитория, която предпочита лишения от страсти преразказ на емоционално натоварени текстове. Оригиналите си имат свое индивидуално силно чувство – говорим за песни, които са в категорията на „вечните”, и няма меломан, който не само да не ги е чувал, но и да не е в състояние да ги запее. Най-точното определение за тяхната интерпретация в Wallflower би било смуут-джаз-поп, изразяващ романтика, която подканва слушателя да я сподели чрез тези песни, а защо не – и в живота си. Wallflower е симпатичен и чаровен.

И е полиран до блясък. Продукцията на Дейвид Фостър е прецизно насочена към сърцето на слушателя стрела – романтични вокали, пиано, щрайх, арфа и китари в типични музикални хармонии и съзвучия и с характерни звукови забавяния, паузи и пикове. Албумът е създаден според всички изводи, направени през годините, за най-прекия път от ухото до душата на потребителя.

Но това е характерният почерк на Дейвид Фостър, затова и той така се гордее с прозвището си Човека-хит (Hit Man). Макар и двамата с Даяна Крол, разказвайки за проекта да отбелязват нейния творчески контрол върху продукцията, Фостър изцяло моделира звученето. Както споделят и двамата – тя му поднася максимално изчистен материал, който той разработва според своите разбирания, възможности и цели. Те разказват, че до тази договорка са стигнали още преди да пристъпят към партньорството, което сънародникът й Дейвид Фостър отдавна търсел, а Даяна Крол сега приела. В цялата прагматичност на подобни договорки, двамата все пак са намерили възможност за изразяване на емоции в творческия процес – тя разказва през смях, че работата им потръгнала изключително гладко, след като няколко пъти го изхвърлила на улицата.

Това е историята на сътрудничеството на двама отлични музиканти, познавачи на изкуството, но също така и на рефлексите на слушателите. Довод в полза на първото твърдение е броят на техните Грамита – нейните са 5, неговите – 16, а в полза на второто – тя е най-продаваната джаз изпълнителка на последните 30 години с девет златни, три платинени и седем мутиплатинени албума, докато неговите многомилионни продажби от десетките му сътрудничества са наистина неизброими.

Дата на издаване: 3 февруари 2015 г. от Verve. Албумът се разпространява в България от „Вирджиния рекърдс” с медийната подкрепа на Джаз ФМ.

  • Wallflower на Даяна Крол и Дейвид Фостър представяме днес в „Джаз ден”, „Следобедни импровизации” и All-Time Jazz Masters.