Романтика за решимост: със „100“ Вийра Лин стана първият столетник с нов албум в класациите

Романтика за решимост: със „100“ Вийра Лин стана първият столетник с нов албум в класациите

Вийра Лин e първият в историята артист на 100-годишна възраст с нов албум в класациите. Нейната звукозаписна компания от десетилетия Decca я почете с албума „100“, в който вокалите на легендата се разстилат върху нови оркестрации, подчертани са от хор и са допълнени от гласовете на популярни английски изпълнители. Дискът дебютира под номер 3 в британската класация за албуми.

Наричат я „Любимката на Силите“, защото по време на Втората световна война тя дава кураж на войниците на фронта с предаването си „Искрено ваша“ по Би Би Си и с концертите си на предните линии на бойните действия. „Липсваш ми“, но „Отново ще се срещнем!“ – изстрадва и уверява Вийра Лин в Miss You и We’ll Meet Again. И тъй като нейните сантиментални песни вдъхновяват британците да преминат през изпитанията на бомбардировките и жертвите, с любов я определят и като „Национално съкровище“. Тя е символ на мотото на новата по онова време култура, пропагандирана от властите – „Победа чрез Хармония“.

В новия албум, излязъл по случай 100 години от рождението й, гласът на Вийра Лин звучи в нови оркестрации на популярни и новооткрити нейни песни – Sailing е стояла в архивите в продължение на 35 години. Добавен е хор, а някои от изпълненията са развити като дуети с наследниците й в британското изкуство – Синтия Ериво, Алфи Боу, Алегзандър Армстронг, Алед Джоунс и The Ayoub Sisters. В албума участва оркестърът The Squadronaires на Британските военновъздушни сили, създаден по време на Втората световна война от съпруга й Хари Луис.

Любовта към Вийра Лин е толкова силна и така вкоренена в културата на нейния народ, че новият й албум дебютира на трето място в класациите, веднага след хитовите продукции на Ед Шийрън и рапъра Дрейк. „Бях поразена от отклика, който получи моят вековен юбилей, а черешката на тортата е третото място на албума ми в британската класация.“ – каза дамата, която е и носителка на благородническа титла.

Албумът „100“ е за хубавите времена, когато хората са се уповавали на вярата. „Сините птици отново ще летят над белите скали на Дувър.“ – сигурна е по време на Втората световна война Вийра Лин в песента There'll Be Bluebirds Over (The White Cliffs Of Dover), която през годините се е превърнала в химн. Започнала да пее още на 7-годишна възраст през 20-те години на миналия век, издала първи албум за Decca, когато е била на 22 год., през годините тя запазва своя характерен кабаретен стил, с препратки към Едит Пиаф и Марлене Дитрих. Това не е изкуство, застинало във времето, а вечна романтика. В „100“ много талантливо гласът й е вплетен в съвременни оркестрации, за да усетим, че романтиката е жива и днес, че за нея винаги можем да намерим място в живота си, за да получим подкрепа.

Присъствието в класациите за албуми на 100-годишна възраст е третият рекорд на Вийра Лин. През 2014 г. тя бе най-възрастният артист в Топ 20 с албума National Treasure, а преди това, на 93-годишна възраст, през 2009 г. стана най-възрастният артист с албум под Номер 1 – с колекцията The Very Best Of. Нейното име носят улица и парен локомотив, а в „Стената“ „Пинк флойд“ й посвещават песента Vera.

„Писмо до мъжете във войската от тяхната любима звезда.“ – е фразата, с която Вийра Лин години наред представя предаването си „Искрено ваша“ по Би Би Си. В днешния ден, когато всеки ден водим битки и сме изправени пред изпитания, нейната музика също както преди 75 години може да даде утеха. А гласът й внушава решимост.

Дата на издаване: 17 март 2017 г. от Decca/Universal Music („Вирджиния рекърдс“)

  • За вековния си юбилей на 20 март Вийра Лин получи още един подарък – нейни фантастични записи в студиото „Аби роуд“ в Лондон бяха издадени на същата дата (17 март) в ремастерирани версии и с работни варианти на песните. Записи от тези два албума звучат днес в „Джаз ден“, „Следобедни импровизации“ и All-Time Jazz Masters.