Романтика, драматизъм и много красота в новия концертен албум на Чарли Хейдън и Гонзало Рубалкаба Tokyo Adagio

Романтика, драматизъм и много красота в новия концертен албум на Чарли Хейдън и Гонзало Рубалкаба Tokyo Adagio

Джаз романтизъм -­ така бих определила музиката в концертния запис на Чарли Хейдън и Гонзало Рубалкаба, реализиран по време на техен камерен концерт в известния джаз клуб „Блу ноут“ в Токио през 2006 г. Записът е направен тогава, но предстои да бъде издаден като диск със заглавие Tokyo Adagio ­посмъртно, след като легендарният басист Чарли Хейдън ни напусна миналото лято на 76-годишна възраст. По думите на неговата съпруга, той обичал да свири в камерни, задушевни пространства, какъвто е токийският джаз клуб „Блу ноут“. И дори от време на време да се чува движението на публиката, записите са запазили автентичността и естествеността на ситуацията. Живи, истински и неподправени изпълнения на Чарли Хейдън и Гонзало Рубалкаба ­- такива достигат и до нас девет години по­късно.

В Tokyo Adagio чуваме интерпретации на две от пиесите, намерили място в единия от съвместните албуми на двамата артисти - Nocturne от 2001 г. В концертната програма са включени и два блуса на Орнет Колман, както и красивото болеро Solamente Una Vez. Целият запис е запечатал интимната, поетична и романтична атмосфера на чувствения и интелигентен музикален разговор между двата инструмента ­- пианото на лиричния Гонзало Рубалкаба и контрабаса на мъдрия и виртуозен Чарли Хейдън. Това е музика, белязана с драматизъм и много красота. Тя изцяло е подчинена на модерната джаз стилистика, като латиноамериканската душевност присъства деликатно и дискретно ­- не като музикална изказност, а по-­скоро като настроение, като впечатление, като спомен. Това до голяма степен се дължи на специфичното музициране на Гонзало Рубалкаба, който е считан за откритие на самия Чарли Хейдън.

Дата на издаване: 7 август 2015 г. от Impulse!

  • Tokyo Adagio на Чарли Хейдън и Гонзало Рубалкаба звучи в „Джаз ден“, „Следобедни импровизации“ и в новото издание на „Дезафинадо“.