Романтични бразилски настроения, съчетани с носталгична улегналост и зрялост в новия албум на Иван Линс и Жилсон Перанзета Cumplicidade

Романтични бразилски настроения, съчетани с носталгична улегналост и зрялост в новия албум на Иван Линс и Жилсон Перанзета Cumplicidade

Новият албум на бразилския музикант, композитор и певец Иван Линс се появи в края на януари тази година и се нарича Cumplicidade. Заглавието му означава „съучастничество“ от португалски и това си има своята причина. Албумът отразява сътрудничеството на Линс с един от важните му сценични партньори - пианиста и аранжор Жилсон Перанзета.

Първата среща между двамата музиканти се осъществява през втората половина на 70-те години на миналия век. Това става чрез песента Setembro, която през 1980 г. е включена в албума Novo tempo на певеца. През 1984 г. песента е част от колективния албум Juntos, където редом с Иван Линс и Перанзета участва и Витор Мартинс - чест партньор и автор на песни на Линс.

Албумът Cumplicidade е продуциран от Елиана Перанзета и е сбор от концертни записи на двамата артисти като дует - пиано и глас. Те се събират, за да изнесат концерти в няколко бразилски градове през 2017 г. С лекота и с музикална мъдрост двамата пресъздадат стари авторски песни. Тук са включени композиции на основния автор на музика на Иван Линс - Витор Мартинс, а някои от темите са в съавторство с Перанзета. Песента Lua Soberana - една от най-красивите теми на Иван Линс, тук е претворена в камерна и по-ритмична версия, а прочутата бразилска песен Madalena, сътворена през 1970 г. отново е реаранжирана за камерния дует. Може да се чуе и една много стилна, мечтателна и леко меланхолична версия на известната пиеса Setembro.

Целият албум Cumplicidade е наситен с романтични бразилски настроения, изпълнени с една носталгична улегналост и зрялост от Иван Линс и Жилсон Перанзета. Но и двамата не спират да се радват като деца на красотата и богатството на музиката, създадена от тях през годините.

Дата на издаване: 26 януари 2018 г. от Fina Flor