Родопите разкриват вълшебства в Rhodopology на Димитър Льолев

Родопите разкриват вълшебства в Rhodopology на Димитър Льолев

Своето усещане за вълшебството, което инстинктивно усещаме, че Родопите носят, споделя чрез музиката си саксофонистът Димитър Льолев в своя нов албум и проект Rhodopology – музикален „разговор“ с Антони Дончев (пиано), Борис Таслев (бас) и Борислав Петров (ударни). Албумът излиза утре, в деня на концертната си премиера – от 18:30 ч. в клуб „Студио 5“. Входът е свободен.

Димитър Льолев е от Пловдив, но детството и младежките му години са преминали в Смолян. Израснал е и с любов към народната музика – баща му е фолклорен музикант. Моментът на осъзнаването на нуждата да изрази традициите на културата, на която е носител, пред Джаз ФМ Димитър Льолев описа така: „Когато бях в Холандия да уча джаз музика – изразител на културата на Америка, най-силно се усети това чувство, че трябва да се върнеш назад и да изучиш собствената.“ Вълнението, което изпитва при работата си по проекта, за него се съдържа в думите „един истински българин, който обикаля света“.

Едноименната композиция Rhodopology открива албума с първите усещания, когато се срещнем с величието, силата и мъдростта – съзерцаваш и се наслаждаваш, вглеждаш се в чувствата, които този момент предизвиква у теб. Следва приемането. Това е мигът, в който ясно разбираш, че в живота вече нищо няма да е същото. С това ново знание се вглеждаш в себе си и в структурата на света – и се вълнуваш от новото богатство, което откриваш. Първите три композиции в Rhodopology проследяват това развитие, след което започва „разговорът“ между музикантите – те споделят и обсъждат в потоци на мисълта, вникват в мистериите, размишляват. И включват слушателя в своя разговор. „Изпадам в такова хубаво състояние на духа, че от тук нататак искам само да творя, да представям, да се радвам“, описва желанието да споделя с музика Димитър Льолев.

С Антони Дончев, Борис Таслев и Борислав Петров Димитър Льолев е сред приятели и съмишленици: „Не беше трудоемко да се получат тези „разговори“ между нас, свирейки в студиото, защото останалите музиканти също са подобни на мен, те също обичат нашата музикална култура, обичат джазовата култура. По време на записите тези диалози минаваха плавно и музикално. Всички често сме били в Родопите, а аз – и с тримата, по един или друг повод. Винаги сме общували заедно, включително и музикално. Мисля, че това са правилните хора за този албум“.

Родопите не пазят тайни, а разкриват тайнства за живота: „Когато си на такова място в планината, където можеш да видиш толкова върхове около себе си, това ти дава свобода, сякаш можеш да полетиш и да се докоснеш до всяка точка на света. Това е странно, хубаво усещане“, описва чувствата си Димитър Льолев пред Джаз ФМ и ги споделя с Rhodopology.

Дата на издаване: 17 май 2014 г. от Music Clinic Records

  • Интервю на Светослав Николов с Димитър Льолев и две от изпълненията от Rhodopology – заглавната и „Перелик“, можете да чуете чрез бутона „Аудио“ върху снимката към публикацията. След концертната премиера на албума утре вечер от 18:30 ч. в клуб „Студио 5“ проектът ще бъде представен на A to JazZ World на 28 юни и във Варна на 31 юли.