Роди се нова звезда на джаз музиката - Джазмия Хорн е възхитителна в дебютния си албум A Social Call

Роди се нова звезда на джаз музиката - Джазмия Хорн е възхитителна в дебютния си албум A Social Call

Джазмия Хорн е новата звезда на джаза! Тя е на 26 години и е оплела в стила си модерни вокални тенденции и класичност, която предизвиква асоциации с пеенето на Сара Вон, Бети Картър и Ела Фицджералд.

Тази година Concord Music Group реализира A Social Call - дебютния албум на младата, талантлива дама. Тя е красива и крехка афроамериканка, която подчертава връзката си с Африка с детайли от външния си вид. Джазмия звучи модерно, съвремено и забавно! В едно от своите интервюта във връзка с дебютния си албум A Social Call тя споделя, че баба й казвала, че човек е отговорен за поколението преди него и за поколението след него. Изглежда, че в подбора на песните на дебютния си албум Джазмия е имала предвид мъдрия съвет на баба си. А в своите изпълненията тя съвсем естествено подхожда зряло, енергично, чувствено, модерно, но с уважение към класичността.

Интересен факт в биографията й е, че през 2015 г. печели първа награда на вокалния джаз конкурс на Джаз института „Телониъс Монк“, а преди това (през 2013 г.) печели Наградата „Сара Вон“. Това често е причина тя да бъде сравнявана с безсмъртната Сара Вон, други музикални критици виждат в нея едновременно Бети Картър и Ела Фицджералд, а ,от друга страна, съвременните вокални законодателки Даян Рийвз, Есперанца Спалдинг и Сесил Маклорин Салвант.

Когато човек чуе дебютния албум на Джазмия, лесно може да се заблуди, че става дума за далеч по-зрял и опитен артист и със сигурност осъзнава, че се е родила нова звезда. Тонът и тембърът й са овладяни, звукоизвлечени с лекота без да спестява на слушателите приликата си със Сара Воон. Музикалната й фраза - в брилянтен тайминг и уважение към паузите, е вдъхновена както от съвременното вокално изкуство, така и от категоричния бибоп на Бети Картър. Затова и в дебютния албум на Джазмия е включена интерпретация на песента на Бети - Tight. Възхитителна лекота във фразирането и играта с динамики и интонации в пеенето й. Тя е и добра танцьорка, освен че е така свободолюбива и дръзка вокалистка и смея да мисля, че това силно е повлияло на умението й да си играе с ритмиката.

Всъщност Джазмия започва да пее като дете в Баптистката църква и споделя поредното си мъдро прозрение. А то е, че когато пееш в църква не е забавление, а е духовно упражнение. Добавя, че до ден днешен търси връзката между музиката и духовността, като я открива най-силно в изказността на джаза. А в същината си тя остава вярна на афроамериканския произход и подчертава връзката с африканската Дуку традиция и се облича в техните характерни цветове и бижута. Цялата й шарена и многолика музика води до дълбини и изненади, присъщи за самобитни, талантливи и безкомпромисни артисти каквато е Джазмия Хорн.

Когато говорят за нея издателите й от Prestige (част от Concord Music Group) не крият своето възхищение и споделят: „Добрата музика е забавна. Великата музика ти помага да откриеш истината. А най-добрата музика предизвиква и двете. Може би точно това се усеща по време на концерт на Джазамия, която често пита: „Искатe ли да танцувате или искате да плачете? “ Бъдете сигурни, че тя е способна да ви доведе и до двете.“

Дата на издаване: 12 май 2017 г. от Prestige

  • A Social Call на Джазмия Хорн звучи днес в предаването Singin’ & Swingin’.