Роберта Гамбарини свързва важните точки в изграждането ни като личности в Connecting Spirits – албум с песните и с участието на Джими Хийт

Роберта Гамбарини свързва важните точки в изграждането ни като личности в Connecting Spirits – албум с песните и с участието на Джими Хийт

Вдъхновен от творчеството на легендарния композитор и саксофонист Джими Хийт и записан с негово участие е новият албум на една от най-изявените италиански джаз певици Роберта Гамбарини. В Connecting Spirits: Sings The Jimmy Heath Songbook участва и барабанистът Албърт Хийт. Двамата братя са на достопочтена възраст – Джими – на 88 год., а Албърт – на 80. Третият член на музикалната фамилия – басистът Пърси Хийт, си отиде от този свят през 2005 г. Джазът е на особена почит в техния дом като деца и в тяхното творчество като възрастни, и точно почитта е акцентът на Connecting Spirits. Албумът съдържа песни-посвещения – към песента (светът ще е празен без песента и любовта, провъзгласява откриващата песен Without Song), към бележити личности (певицата Сара Вон, бендлидера Дюк Елингтън, пианиста Били Стрейхорн, саксофониста Франк Фостър), както и към въздействието на отделните значими джаз солисти (тромпетистът, саксофонистът). Така се изгражда музиката и, съответно, културата, които водят до общественото развитие. То пък е отразено в песни, посветени на визионерството на Нелсън Мандела, на живота в града днес – интересен, но и напрегнат, и на бъдещето, основано на хармония. Личният момент присъства с песни за майчината любов и за израстването. Така Connecting Spirits свързва важни точки в изграждането ни като личности.

Сравнявана от американската музикална критика с Ела Фицджералд, Сара Вон и Кармен Макрей, Роберта Гамбарини е отгледана в семейство, в което джазът е на почит. На 12 год. свири на кларинет, а на 17 започва да пее. През 1998 г. се премества в САЩ, където учи в консерваторията в Бостън и скоро печели трето място в конкурса „Телониъс Мънк“. През 2004 г. животът я среща с Джими Хийт, с когото е част от световното турне на Dizzy Gillespie All Star Big Band (с участието още на Пакито Д’Ривера и Рой Харгруув). Преди да запише новия си албум с него, Гамбарини получава номинация за „Грами“ за дебютния си албум Easy to Love (2006 г.). В него тя вокализира солата на Дизи Гилеспи, Сони Стит и Съни Ролинс в римейк на албума на Дизи от 1957 г. Sonny Side Up. В категорията за най-добър джаз вокален албум Easy to Love е излъчен заедно с албуми на Нанси Уилсън, Даяна Крол и Нанси Кинг. Междувременно кариерата й се развива със сътрудничества с Хърби Хенкок, Крисчън Макбрайд и Туутс Тилеманс.

В Connecting Spirits се разкрива почти инструменталния подход на Роберта Гамбарини към песните и също така – впечатляващите й вокални умения. Тя има перфектно чувство за тайминг и кристална артикулация, което й помага да прави от време на време забавни и забележителни скат импровизации. Професионалният й подход към интепрепртацията на песните не ги прави хладни или академични, напротив – тя внушава топлина и чувственост, а на места показва своето приятно женско чувство за хумор.

Дата на издаване: 9 септември 2015 г. от Groovin'High Records

  • Песните от Connecting Spirits: Sings The Jimmy Heath Songbook на Роберта Гамбарини вече звучат в програмата ни и са акцент тази вечер на предаването за вокален джаз Singin’ & Swingin’.