Рискован и неочаквано красив експеримент: глас и бас в дуетния албум Just the Two of Us на партньорите в музиката и живота Сесилие Норбю и Ларс Даниелсон

Рискован и неочаквано красив експеримент: глас и бас в дуетния албум Just the Two of Us на партньорите в музиката и живота Сесилие Норбю и Ларс Даниелсон

Партньори в живота и на сцената, датската джаз певица Сесилие Норбю и шведският басист Ларс Даниелсон за първи път се събират само двамата, за да реализират свой собствен, личен и впечатляващ музикален албум. Двамата забележителни европейски артисти създават изключително красивия, камерен и смислен Just the Two of Us. Това е изненадваща версия на тяхната музика – основно глас и контрабас, но въпреки камерния си характер, записите им са белязани от разнообразие и богатство както на изразните средства, така и на настроенията.

Повечето от пиесите в албума са авторски на двамата музиканти, но има и три класически песни, интерпретирани вълнуващо и интелигентно. Едната, която е бижуто в албума, е песента на Джони Мичъл Both Sides Now, другата е на Ленард Коен – Hallelujah, а третата е Wholly Earth на Аби Линкълн. С този албум те отдават своята почит към любовта и живота. И го правят майсторски.

Сесилие Норбю и Ларс Даниелсон често се появяват на една сцена заедно, но до този момент – никога сами. Били са в компанията на различни други артисти, групи и дори симфонични оркестри. Това е първият им опит да са само двамата. Изключително провокативно и трудно за един певец е да пее само в компанията на контрабас, нещо което Сесилие Норбю прави в песните тук. Тя е дръзка и обиграна джаз певица, работила с музиканти от класата на Чик Къриа и Майк Стърн. Сесилие Норбю решава да предприеме този рискован, но неочаквано красив и поетичен музикален експеримент и той се оказва успешен и интересен. В компанията на Ларс Даниелсон тя се чувства сигурна, а двамата си имат пълно доверие. Партньорът й добавя: „Гласът е най-изискващият инструмент, с който един басист може да работи. Хубава музика може да се получи само ако двамата партньори се познават много добре и имат шесто чувство за посоката, в която поема музиката. Сесилие може да реагира на свиренето ми. Не бих направил това с никой друг!“ В някои от песните двамата включват и други музикални инструменти като чело, перкусии, маримба, китара, но отново изсвирени от тях самите. Това привнася допълнителна екзотика, пъстрота и дълбочина на музиката.

Интересен факт е, че и двамата израстват, обградени с класическа музика – единият в Дания, другият – в Швеция. По-късно откриват за себе си рока и джаза. Така че поради тези щастливи обстоятелства и двамата имат много близка душевност и подобни музикални светове. В новия си албум Just the Two of Us Сесилие Норбю и Ларс Даниелсон съграждат една очарователна, хибридна музикална вселена, свързана с всички влияния, които са претърпели през годините. А най-важното е, че в тези изпълнения те с лекота общуват помежду си, споделяйки разнообразие от настроения – меланхолия, радост и хумор, които говорят директно на сърцето.

Дата на издаване: 28 август 2015 г. от ACT

  • Песни от Just the Two of Us на Сесилие Норбю и Ларс Даниелсон звучат днес в „Джаз ден“ и „Следобедни импровизации“ преди пълното представяне на албума в следващото издание на Singin’ & Swingin’.