Ричард Бона съвместява западноафриканската и кубинската традиция в жизнерадостния Heritage, записан с Mandekan Cubano

Ричард Бона съвместява западноафриканската и кубинската традиция в жизнерадостния Heritage, записан с Mandekan Cubano

Той е прочут в света на джаза не само със своя самобитен маниер на свирене на бас, но и с прекрасния си, висок, херувимски глас. В новия си албум Ричард Бона разгръща и двата си безспорни таланта, като остава верен на стила си, вдъхновен от камерунските му корени. В Heritage той съвместява традициите на западноафриканската и кубинската музика, като негови партньори са инструменталистите от афро-кубинската група Mandekan Cubano.

Ричард Бона определя Heritage като албум, вдъхновен от музикалното наследство, богатия фолклор и традиционната музика на Западна Африка и Куба. Със своите аранжименти, изградени на основата на съвременната поп и джаз музика, артистите смесват култури и звуци, които звучат темпераментно и енергично, заразяващи с екзотични настроения.

Виртуозните интерпретации са изпълнени с чувство на лекота и творческа свобода, защото освен културните граници, тук са преодолени и жанровите ограничения. Heritage безспорно е силен и пълен жизнерадостен албум, който разкрива дълбочините, разнообразието и богатството на афро-кубинската инструментална и вокална музика.

В новия си албум Ричард Бона отново пее с ангелския си глас, като продължава да разказва истории. В едно интервю той признава, че това умение да бъде разказвач чрез музиката е наследил от своя дядо. Когато бил малък, дядо му вместо да изкаже важните неща, просто ги изпявал. И до днес Ричард Бона е верен на този поетичен и вълнуващ принцип.

Дата на издаване: 24 юни 2016 г. от Qwest Records

  • Музика от Heritage на Ричард Бона и Mandekan Cubano слушаме днес в „Джаз ден“ и „Следобедни импровизации“ преди пълното представяне на албума в новото издание на Desafinado.