Reverence – поклон на Нейтън Ийст към любимата му музика и артистите, които са му повлияли през годините

Reverence – поклон на Нейтън Ийст към любимата му музика и артистите, които са му повлияли през годините

С участие в над 2000 звукозаписа и съвместна работа с артисти като Майкъл Джексън, Арита Франклин, Хърби Хенкок, Стиви Уиндър, Барбра Страйсенд, Лайнъл Ричи, Уитни Хюстън, Бионсе и мн. др., не е изненада, че Нейтън Ийст е известен като един от най-заетите артисти в музикалния бизнес. Това обяснява и защо новият му албум Reverence е едва второто заглавие в дискографията му като лидер. Басистът направи дебюта си с проекта Nathan East през 2014 г. Дискът беше номиниран за награда „Грами“ в категорията за най-добър съвременен инструментален албум.

Както и предишното заглавие на Нейтън Ийст, така и Reverence обединява различни музикални посоки, търсения и любовта на басиста към стиловото разнообразие, което тук варира от джаз и смуут джаз, през фънк и R&B, а една от пиесите дори има суинг звучене (The Mood I’m In). В интервю, дадено наскоро за списанието Bass Musician, Ийст споделя, че най-голямото предизвикателство пред него е било да представи баса като водещ инструмент, нещо, което е по-лесно, ако си китарист или пианист.


Работата на Нейтън Ийст с трима от членовете на Earth, Wind & Fire по версията на хита Serpentine Fire

Основната идея на Нейтън Ийст е с композициите в Reverence да отдаде почит на музиката и артистите, които са му повлияли през годините. Сред тях е покойният Морис Уайт от Earth, Wind & Fire, а това е една от най-любимите му групи. През 1991 г. той записва техния хит Serpentine Fire заедно със своя брат Марсел на пианото, Ерик Клептън (китара) и Фил Колинс на ударните. Четвърт век по-късно неиздаваното изпълнение е изровено от архивите на Пати Остин, която го е съхранявала през цялото това време. Оригиналният запис е ремастериран, а версията за новия албум на Нейтън Ийст е довършена с участието на трима от членовете на Earth, Wind & Fire – вокалиста Филип Бейли, басиста Върдин Уайт (Нейтън Ийст го посочва като огромно свое вдъхновение) и перкусиониста Ралф Джонсън. В диска Нейтън Ийст записва още една песен на легендарната формация – Love’s Holiday.

Сред останалите гости в Reverence са големият пианист Чик Къриа, госпъл певицата Йоланда Адамс, саксофонистът Кърк Уейлъм, станалият популярен като победител във втория сезон на American Idol Рубен Стъдард и една от младите надежди на вокалния джаз – канадката Ники Янофски. Сред приятните изненади е участието на 16-годишния син на Нейтън Ийст – Ноа, който свири на пиано и който върви смело по стъпките на известния си баща.

Дата на издаване: 20 януари 2016 г. от Yamaha Entertainment Group

  • Музика от Reverence звучи днес в предаванията „Джаз ден“, „Следобедни импровизации“ и All-Time Jazz Masters.