Remember Love на Хюстън Пърсън и Рон Картър – когато някои неща стават по-добри с времето

Remember Love на Хюстън Пърсън и Рон Картър – когато някои неща стават по-добри с времето

Тенорсаксофонистът Хюстън Пърсън и басистът Рон Картър започват звукозаписното си сътрудничество преди почти 30 г. Дебютът на дуото е през 1990 г. с албума Something in Common, а преди месец на пазара се появи шестият им проект Remember Love. Вдъхновяващо е да се проследи дълбочината на тази връзка и устойчивостта на тези взаимоотношения – професионални и приятелски. Те се разгръщат на основата на добрия вкус, химията между музикантите, майсторството им и общуването, което с напредване на времето става все по-уютно и зряло.

Remember Love представлява колекция от 10 романтични композиции – както версии на джаз стандарти, така и оригинални теми. Две от изпълненията са солови – Рон Картър изнася превъзходен урок по бас с You Are My Sunshine, а Хюстън Пърсън прави раздялата по-елегантна на финала с Without a Song. В албума са включени още My One and Only Love, The Way You Look Tonight, а в самото начало с Love is Here to Stay топлият тон на саксофона на Хюстън Пърсън звучи като подадена приятелска ръка. Доверието е налице и така слушателят се оставя изцяло на музикалното удоволствие.

Опитът и зрелостта на Хюстън Пърсън и Рон Картър ни водят с лекота из селектирания репертоар. Двамата музиканти общуват на интуитивно ниво, но не остават затворени в своите диалози, а напротив – прави впечатление колко комуникативно е поднесена музиката. Докато Пърсън ни пленява с мелодиите и добре изградените си сола, няма как да не се възхитим на гъвкавостта и въображението на големия басист, поел ролята на ритмична секция. Вероятно подобен формат би се изчерпил по-бързо при други музиканти, но тук за щастие случаят не е такъв. С времето някои неща като че ли наистина стават по-добри.

Дата на издаване: 20 юли 2018 г. от HighNote Records