Rebirth на пианиста Били Чайлдс - музиката като непрекъснато обновление

Rebirth на пианиста Били Чайлдс - музиката като непрекъснато обновление

Новият албум на пианиста Били Чайлдс Rebirth излиза три години след изящния му проект с песните на Лора Ниро Map to the Treasure, който беше номиниран за „Грами“ в категорията за вокален джаз. Качествата на Rebirth не останаха незабелязани и този диск на Чайлдс също е с номинация за „Грами“, но този път за „Най-добър инструментален джаз албум“.

Rebirth е записан в квартет със Стиви Уилсън (саксофони), Ханс Главишних (контрабас) и Ерик Харланд (барабани). Заглавната композиция е създадена в сътрудничество с чилийката Клаудия Акуня, пренасяща ни в един магичен свят със своето пеене без думи. В баладата Stay слушаме Алисия Олатуджа, която бързо се превърна в звезда и в новата любимка на американците след изпълнението си като част от Brooklyn Tabernacle Choir по време на церемонията по встъпването в длъжност на президента Барак Обама за неговия втори мандат.

Заглавието на новия албум на Били Чайлдс Rebirth описва израстването и развитието на пианиста през годините. Думата означава „прераждане“, а също така и „обновяване“. Шест от осемте пиеси в проекта са написани от Чайлдс и препращат към различни периоди от миналото му, някои от тях напомнят за класическите му влияния, други за сътрудничествата му с Джей Джей Джонсън и Фреди Хъбард. В албума звучат и две интерпретации - едната на известната теми на френския композитор Мишел Льогран The Windmills of Your Mind, а другата - нов прочит на Peace на Хорас Силвър, прочит, който само буквално поставя финал на албума, а всъщност отшумява в главата на слушателя дълго, след като изпълнението е свършило.

С Rebirth Били Чайлдс продължава да следва високите си стандарти за музициране. Обигран и изключително виртуозен, в новия си проект той блести с богатото си въображение и дълбочината на импровизациите. Rebirth e сред най-изисканите джаз албуми, издавани напоследък. Той е перфектно балансиран като нюанси и настроение, диск, роден от потребността за израстване и непрекъснато обновление.

Дата на издаване: 24 март 2017 г. от Mack Avenue Records