Разтърсваща музикална изповед на Хосе Джеймс в Yesterday I Had The Blues: The Music of Billie Holiday

Разтърсваща музикална изповед на Хосе Джеймс в Yesterday I Had The Blues: The Music of Billie Holiday

През 2015 г., когато отбелязваме 100-годишния юбилей от рождението на една от най-великите певици в музиката - Били Холидей, вокалистът Хосе Джеймс й посвети новия си албум Yesterday I Had The Blues: The Music of Billie Holiday. Това е задълбочен, зрял и проникновен трибют, който включва 9 песни, написани или популяризирани от Били през годините. Сред тях са Good Morning Heartache, What a Little Moonlight Can Do, Fine and Mellow, God Bless the Child, Strange Fruit и др.

Хосе Джеймс има най-разнообразни влияния от сферата на джаз, поп, рок и хип-хоп музиката. Като тийнейджър е слушал групи като Nirvana, De La Soul и A Tribe Called Quest, но всъщност отговорите на важните въпроси е откривал в музиката на Били Холидей. „Музиката й ми говореше на много по-дълбоко ниво.“ – казва Хосе Джеймс и обяснява: „Нейната работа беше изкуство на болката, травмата, на вярата в музиката и силата на трансформацията. Аз намерих своя учител. Били Холидей ме накара да поискам да стана джаз певец, показа ми пътя, по който вървя днес.“ Не случайно след тези откровения Хосе Джеймс определя Били Холидей като своя „духовна майка“. Оказва се, че първите му ясни музикални спомени са свързани именно с нея. Това пише вокалистът в текста към обложката на албума и добавя: „Гласът на Били се разнасяше из цялата къща – величествен, топъл, интимен и изцяло уникален.“

Въздействащият баритон на Хосе Джеймс също звучи топло и интимно в новия албум на вокалиста Yesterday I Had The Blues. Дискът е продуциран от президента на компанията Blue Note Records Дон Уас, а в него свирят топ музикантите Джейсън Моран (пиано), Джон Патитучи (бас) и Ерик Харланд (барабани). Всички те описват творческата атмосфера по време на записите като „извисяваща“. С това усещане за издигане над ежедневното благодарение на силата на музиката е пропит целият албум на Хосе Джеймс, а кулминацията идва накрая с разтърсващата солова версия на Strange Fruit, направена само с глас и луп машина, версия, която оставя слушателя без думи.

Yesterday I Had The Blues е от тези албуми, които докосват дълбоко. През цялото време докато слушаш този албум имаш усещането, че той е записан специално за теб, че това, което пее Хосе Джеймс, е като лична изповед, споделена с близък приятел. Любопитен е изборът на заглавието на албума. От една страна, то препраща към известната тема Everyday I Have The Blues, но, от друга, има такава песен със същото заглавие на Харолд Мелвин и The Blue Notes от началото на 70-те г. В Yesterday I Had The Blues блусът/тъгата са в минало време, те са останали във вчерашния ден. И тук идва приносът на Хосе Джеймс по отношение на песните от репертоара на Били Холидей – въпреки че времената, в които живеем, са различни и болката вече не е начин на живот, миналото продължава да бъде безценен учител и вдъхновение за откриването на отговорите, които търсим.

Дата на издаване: 31 март 2015 г. от Blue Note Records

  • Записи от Yesterday I Had The Blues звучат днес в предаванията "Джаз ден" и "Следобедни импровизации" в деня на премиерата на албума в Япония. Дискът е акцент в новото издание на Singin' & Swingin' в неделя и с повторение в сряда.