„Разпилени вибрации“ на сформираното от Михаил Иванов с Александър Логозаров дуо Noise Linguistix: тайнства обогатяват преживяването и напояват душата със своите вълшебства

„Разпилени вибрации“ на сформираното от Михаил Иванов с Александър Логозаров дуо Noise Linguistix: тайнства обогатяват преживяването и напояват душата със своите вълшебства

Интерес към зараждането на звука, към неговото трептене, към начина, по който той заживява и започва да взаимодейства с околната среда, към въздействието, което оказва. Към света, който създава. Внимателно вглеждане в детайлите, в индивидуалните форми и в съчетанията. Път на изследване с жива любознателност, водещ към открития в обогатяващо съзнанието и напояващо душата преживяване. Това е албумът „Разпилени вибрации“ (Scattered Vibrations) на сформираното от Михаил Иванов дуо Noise Linguistix с неговия, както го чувства, много добър приятел и съратник от доста време Александър Логозаров. Гост-участници са пианистът Мартин Марков, тромпетистът Росен Захариев – Роко, вокалистката от Avigeya Voices Сабина Раденкова и Стефан Горанов – програминг.

Заглавието „Разпилени вибрации“ подсказва репертоара – албумът е основно с композиции на Михаил Иванов, нахвърляни като идеи през годините – от студентските в Амстердам до сега. От следването в Нидерландия е приятелството му с аржентинския композитор Родриго Файна, с когото заедно са свирили в група, а една от записаните, но неиздадени от формацията пиеси, излиза на бял свят в този албум. Тук има творба на Александър Логозаров, която е включена и в предстящия албум на неговата формация Space Kadillak. „Разпилени вибрации“ завършва с аранжимент на Михаил Иванов на народна песен. „Исках да събера някои стари идеи и нови неща, които се появиха в главата ми. През годините бях нахвърлял идеи на разпилени листчета и хард дискове вкъщи. Исках на всичко това да дам форма и живот в по-камерна среда.“ – разказва Михаил Иванов.

Той специално решава в „Разпилени вибрации“ да няма барабани, за да избегне тяхната доминираща и определяща настроението роля. „Реших да е нещо по-отворено с идеята музиката да се променя непрестанно.“ – казва музикантът. И ако в албума има четирима гости, то в представянето на музиката на живо той ще покани още артисти и ще присъедини и техните светове.

Защото „Разпилени вибрации“ е заживяване в нови и нови необятни пространства, подвластни на логика, която съзнанието инстинктивно се опитва да разгадае и е вечно будно. Тайнствата са и за душата, която напояват със своите вълшебства. „Има неща, които са си там, ще продължаваме да ги търсим и да ги преследваме.“ – прави следваща крачка напред Михаил Иванов. В тези нови безпределни светове той очевидно пристъпва уверено – любознателен и уважителен, убеден, че там е неговото място. „Винаги съм смятал, особено в музиката и изкуството, че да си стоиш в зоната на комфорта е приятно до един момент. Но предизвикателството и промяната са основният двигател за един креативен музикант. Това винаги ме кара да търся нови неща.“ – обяснява стремежа си музикантът.

Направили пореден ход, сме в нова среда и вече знаем повече, вече сме по-богати. „От всяко непознато нещо можеш да вземеш нещо за себе си в личен план и като музикант. Научих се повече да вярвам на музиката, която чувам в главата си, да не я пренебрегвам. През годините са се раждали идеи, мислил съм си, че са интересни, но нищо не съм правил с тях, дори не съм ги записвал. Някои, за щастие, съм ги записвал и, ето, те излизат в този албум сега.“ – прави извод Михаил Иванов и с нова зрялост продължава напред.

Сега, когато заради пандемията за вечно ангажираните талантливи музиканти времето спря, шумовете намаляха и те чуха своя глас. С дуото и със своя дебютен албум той отговаря на предизвикателствата на ситуацията, преодолени с подкрепа. В основата на „Разпилени вибрации“ са четири пиеси, заснети като видеа по спасителния механизъм на Столична община „Солидарност в културата“. Следващата логична стъпка е албум, създаден с подкрепа от програма „Творчески инициативи“ на Национален фонд „Култура“. В момента той се разпространява само дигитално, скоро ще излезе на физически носител, а приключването на проекта ще съвпадне с очакваното отхлабване на ограниченията и ще има нов ход напред към концертния живот. Премиерата на албума на живо ще бъде на 24 юни в София и на 25 юни в „Пловдив“ в „Конюшните на царя“ в програмата на „Камерна сцена Пловдив“.

Записите за „Разпилени вибрации“ са направени от Михаил Йосифов в BigBanda Studio с изключение на двете пиеси, изсвирени на рояла в музей „Борис Христов“. Записите смесва и мастерира Димитър Бодуров, който издава албума дигитално чрез лейбъла си Optomusic. Обложката е направена от хърватския графичен дизайнер Ясмин Пецо, съквартирант на Мишо по време на следването му в Амстердам. Описаният му от музиканта само с няколко думи албум се сдобива с визия, насочваща към действие. Трябва само да разтвориш с ръце прозирната завеса, за да видиш същността на красотата, която магично те притегля в стъпките напред.

Дата на издаване: 13 май 2021 г.

  • Интервюто с Михаил Иванов можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Музикантът представя „Разпилени вибрации“ в „За албумите от техните създатели“ в сряда от 19 ч. с повторение в събота от 14 ч.