Равнопоставено партньорство, без предразсъдъци: Елиане Елиас свири с Чик Кърия и Чучо Валдес в албума си Mirror Mirror

Равнопоставено партньорство, без предразсъдъци: Елиане Елиас свири с Чик Кърия и Чучо Валдес в албума си Mirror Mirror

Общуване, което е като игра на хармонии, ритми и различни творчески визии

Mirror Mirror на Елиане Елиас е първият й изцяло пианистичен запис от 1995 г., когато излезе албумът й Solos and Duets с Хърби Хенкок. Новата продукция я среща с легендарния Чик Кърия, а след смъртта му албумът е довършен с кубинския виртуоз Чучо Валдес. Албумът е продуциран от съпруга на Елиане Елиас, който е и прочут басист – Марк Джонсън, в колаборация със Стив Родби. Елиане Елиас е забележителна бразилска музикантка, която от 80-те години живее и работи в Съединените щати. Голямата й сила е пианото, а от началото на 90-те тя свири и пее едновременно.

Албумът се нарича Mirror Mirror заради дуетния характер на записите, направени на два рояла, поставени огледално един срещу друг. Първите четири с Чик Кърия са направени в „Ямаха артист сървисис“ в Манхатън, а другите три с Чучо Валдес – в „Бруклинс банкър студиос“.

Така в сътворяването на целия продукт се обособяват два периода. Първият е с Чик Кърия, с когото Елиане Елиас се запознава в Бразилия още през 1978 г. и много силно е повлияна от него. През годините се срещали инцидентно по концерти и фестивали. Често обсъждали записи и говорили за евентуално свирене заедно и когато най-после им се удала тази възможност, трябвало само да уточнят репертоар. Елиас признава: „Въпреки че ни дели цяло поколение, нашите влияния са много близки: Бъд Пауъл, Бил Еванс… Фактически, и двамата имаме трибюти за Еванс. Освен това и аз, и Чик сме работили с едни и същи басисти и барабанисти. Започнали сме с класическа музика – той е свирил Моцарт и Скарлати, а аз – Равел и Бах. Тези споделени влияния ни отвеждаха до близки афинитети по отношение на ритъм, хармония и интерпретация на пиесите.“

Но когато неочаквано Чик Кърия отлита от нашия свят през февруари 2021 г., Елиане Елиас е съкрушена. Тогава тя била по средата на студийния процес за смесване на четвъртата им съвместна пиеса. Спомнила си с каква лекота се работи с Чик Кърия и каква химия възникнала помежду им по време на звукозаписните сесии. За да завърши албума си, Елиане Елиас решила да се свърже с друг пианист и маестро – Чучо Валдес. И с него те често се засичали по сцените на фестивали и концерти през годините. Свързвало ги взаимно уважение и професионални симпатии. Не случайно Елиане Елиас решила да му се обади и да го покани да направят останалите дуетни изпълнения в албума. Преди записите те се видели за няколко часа в Маями, за да уточнят детайли по репертоара. Записали следващите три пиеси, а за работата с Чучо Валдес Елиане Елиас разказва: „Подаванията помежду ни, начинът, по който той ми акомпанира или аз на него, неговите музикални отговори показват каква дълбока връзка имаше между нас.“

Това е историята на един великолепен пианистичен албум, в който се срещат виртуозни и различни артисти, жена с двама мъже, които си партнират наравно и без предразсъдъци. Албумът Mirror Mirror илюстрира силата на женското присъствие в инструменталния джаз, където с финес и музикална ерудиция Елиане Елиас превръща дуетните си изпълнения с другите двама велики пианисти Чик Кърия и Чучо Валдес в умен и забавен музикален диалог. Той на моменти открива двата различни свята на артистите и в същото време разкрива дълбоките и на моменти несъзнавани връзки в музикалното им общуване, което е като игра на хармонии, ритми и различни творчески визии.

Дата на издаване: 10 септември 2021 г. от Candid Records

- Музиката от албума Mirror Mirror на Елиане Елиас слушаме в Desafinado.

Ключови думи: