Raise Up Off Me - искрено и ярко сбогуване на Ралф Питърсън с неговата публика

Raise Up Off Me - искрено и ярко сбогуване на Ралф Питърсън с неговата публика

През последните 6 години барабанистът Ралф Питърсън джуниър водеше своята тежка битка с рака, която загуби в първия ден на месец март. Няколко седмици след кончината на големия музикант дойде новината за издаването на новия му албум Raise Up Off Me. Питърсън е работил по него през последните месеци от живота си, а официалната премиера е предвидена за 21 май, ден след рождението на барабаниста, който щеше да навърши 59 г. Raise Up Off Me е 26-ят албум на Ралф Питърсън като лидер. Той излиза на пазара от неговия лейбъл Onyx Productions.

Записите са направени на 7, 8 и 9 декември миналата година в студиото на музиканта в Масачузетс. В композициите той свири на барабани, перкусии и тромпет, а до него застават братята Закай Къртис (пиано и клавишни) и Люкес Къртис (бас), на които Питърсън е ментор и музикален баща. Специални гости са вокалистката Джазмия Хорн и перкусионистът Егие Кастрильо. Групата изпълнява както оригинална музика на барабаниста, така и пиеси на Закай Къртис, Бъд Пауъл, Джеймс Уилямс, Патрис Ръшън и Джон Хикс. Джазмия Хорн допринася за финалното изпълнение - Please Do Something, което е включено като бонус трак в дигиталната версия на албума и в изданието на винил.

„Винаги е било голяма чест да свиря с Ралф. Обичахме го силно и той отделяше от своето време, за да ни покаже колко много ни обича. Тази музика е връхната точка на това, към което сме се стремили като група. Ние сме продължение на Ралф и неговата музикална визия.“ – казва Закай Къртис, а брат му Люкес Къртис допълва: „Ралф вложи огромно количество любов и идеи в този звукозапис, осъзнавайки добре, че това може да е последният му албум. Той вложи сърцето си в него. Спомням си много добре колко се забавляваше докато го планираше, спомням си и неговото вълнение по време на целия звукозаписен процес. Винаги ще бъда благодарен за времето, което прекарах общувайки и учейки се от него как да бъдеш истински посланик на музиката.“

Чрез композициите, включени в Raise Up Off Me, Ралф Питърсън отправя дълбоки послания по важни за него теми като значението на психичното здраве, пристрастеността към наркотиците и възстановяването от зависимостта, крехкостта на човешкия живот. В новия си албум големият музикант не пропуска да заеме и категорична позиция по значими социални въпроси като движението Black Lives Matter.

Raise Up Off Me е красиво и ярко сбогуване на Ралф Питърсън с неговата публика. И в своя последен албум барабанистът остава верен на ценностите, които са го водили по време на целия му музикален път. Сред тях се открояват неговата откритост и искреност в музицирането и щедростта му към другите. Неслучайно пианистът Орин Евънс, близък приятел и колега на Питърсън, цитира следните думи на музиканта в бележките към албума: „Щастлив съм от начина, по който свирих през целия си живот, тъй като дадох всичко от себе си и сега не съжалявам за нищо.“

Дата на издаване 21 май 2021 г. от Onyx Productions