Пътуваме по безкрайните магистрали на Америка и необятните пътища в живота с Let Me Get By на Tedeschi Trucks Band

Пътуваме по безкрайните магистрали на Америка и необятните пътища в живота с Let Me Get By на Tedeschi Trucks Band

Житейски и творчески тандем, Сюзън Тедески и Дерек Тръкс за първи път се радват на самостоятелност и пълна отдаденост в изготвянето на съвместния албум на групата им Tedeschi Trucks Band. Мелодичният им ритъм енд блус с елементи на кънтри, разположен на основата на госпъла, е музика за път – подходяща да я слушаш, докато напредваш по безкрайните магистрали на Америка, но също така и по необятните пътища в живота. С темите за любовта, свободата и самостоятелността, песните са реализирани с мек китарен и брас звук – мелодичен и увлекателен.

Let Me Get By е третият албум на дуото Тедески – Тръкс, първият, който Дерек продуцира самостоятелно, и първият, в който песните са написани само от музиканти от 12-членния състав. За първи път Тръкс има възможността да посвети цялото си внимание на собствената група след 15 години в Allman Brothers, разпаднала се преди няколко месеца. Както казва той: „В албума ни ясно се долавя това, че сме вложили 100% от себе си. Никой не е ангажиран да мисли за други проекти, всичко, на което сме способни, е събрано на едно място – тук.“

Песните на дуото Тедески – Тръкс следват обичайния ритъм на живота – неспирно движение напред, хармония, моменти на възторг и съзерцание. Съвсем в унисон с това, текстовете са под формата на обръщание към слушателя – албумът говори на „ти“, много лично – песните анализират ситуацията, описват възможните решения, избират най-доброто и обясняват защо то е това. Това е пътят към зрелостта, който извървяват и музикантите от Tedeschi Trucks Band.

„Групата никога не е била в по-добра форма. В албума няма външни влияния. Всичко е в семейството – толкова беше хубаво да видя как работим заедно и общуваме.“ – обяснява движението към развитие и усещането за взаимност Дерек Тръкс. И допълва: „Всички сме в студиото, всеки може да предложи идея, на всички им е интересно да слушат. Трябва да имаш истинско доверие и да не се страхуваш, че някой ще нарани чувствата ти. Така беше и в началото – разликата е, че сега се забавляваме повече.“

Let Me Get By е третият албум на Tedeschi Trucks Band. Съставът се събира през 2010 г., като в него влизат музикантите от самостоятелните групи на Сюзън и Дерек, които са семейство от 2001 г., а от 2007 г. освен самостоятелни изнасят и съвместни концерти. Още първият им албум Revelator (2011 г.) получава голямо признание – наградата „Грами“ в категорията за вокален блус албум. През 2012 г. се появява вторият – Everybody’s Talkin’, записан на живо.

Третият, излизащ сега, е толкова специален за музикантите и приеман от тях като основополагащ, че те подготвят и луксозно издание с много бонус материали. Тази версия е с втори диск с осем допълнителни песни, записани на концерт в Beacon Theatre в Ню Йорк, алтернативни миксове, неиздавани по-ранни студийни записи и други работни материали. В по-подробната книжка виждаме непубликувани до момента снимки от студиото и от концертните подиуми. Всичко това е опаковано в кутия като на старовремски усилвател.

„Да работиш в група като нашата изисква саможертви, но това, че всички сме на една музикална вълна – с целите си сърца и души, ни кара да чувстваме смирение. Някои вечери на сцената си мисля, че никога не съм се забавлявал повече с групата и на пътя, че никога не съм бил по-щастлив, че съм на този свят. Това са радостта и благодарността, които предаваме с Let Me Get By. Приемаме нещата съвсем насериозно, но Сюзън намери повод за шега. След един концерт тя каза на другите: „Благодаря ви, че ме взехте в групата си.“ Всички се разсмяхме. Но сега всеки път всички си казваме това.“ – разказва Дерек Тръкс. Останалото е хубава музика.

Дата на издаване: 29 януари 2016 г. от Fantasy

  • Песни от Let Me Get By на Tedeschi Trucks Band слушаме в „Джаз ден“, „Следобедни импровизации“ и All-Time Jazz Masters.