Първата българска джаз певица с дебютен албум: „Лени Вълкова е Кралицата на джаза“ бе създаден по инициатива на Джаз ФМ

Първата българска джаз певица с дебютен албум: „Лени Вълкова е Кралицата на джаза“ бе създаден по инициатива на Джаз ФМ

„Музиката е младостта на нашата душа и с нея животът е прекрасен.“ – с това посвещение се обърна към слушателите на дебютния си албум първата българска джаз певица Лени Вълкова. Днес на 93 години, след десетилетия отсъствие от сцената и след като над 70 години не бе правила записи, тя влезе в студиото за десет нови песни, които добавихме към четири архивни записа в създадения от Джаз ФМ албум „Лени Вълкова е Кралицата на джаза“.

Когато след срещата разговор и концерт с Калин Жечев, организирани от Джаз ФМ и НДК в литературен клуб „Перото“ през 2018 г., се обърнах към Лени Вълкова с предложение да й запишем първи албум, тя попита: „Ще допринесем ли?“ След моя утвърдителен отговор, тя бе готова да влезе в студиото. И само минути по-късно имахме първата песен – записана в един тейк по време на саундчек. В няколко звукозаписни сесии през ноември и декември, както и в един финален ден на 28 август тази година албумът бе завършен. Днес, на 19-ия рожден ден на Джаз ФМ, той направи своята премиера в ефира ни.

Албумът радва със своята красота, вълнува със силата на музиката, приета като съдба и поднесена с отговорност, показва безграничността на човешките възможности, когато желанието да съзидаваш излиза направо от сърцето. И запазва за бъдещето важни моменти от историята, за да се свържем с традицията и да опознаем наследството, което може да ни е опора.

През 1946 г. Лени Вълкова се явява на конкурс за солистка на оркестъра на Асен Овчаров и музикантите във възторга си я вдигат на ръце. „Това е гласът, който отдавна търсехме!“ – възкликва Бенцион Елиезер, който е предложил на Асен Овчаров да го замести на пианото, за да може ръководителят на състава да чуе красивия глас на момичето отстрани.

През 40-те с оркестъра на Асен Овчаров Лени Вълкова записва редица плочи, но от тях в публично достъпен фонд открихме две с три записа – „Пролет“, „Пролетна песен“ и „Бригадирска мечта“ са по музика на Йосиф Цанков и текст на Надя Трендафилова. Те чудодейно са запазени в архива на Националния политехнически музей. Дигитализира ги Алекс Нушев в Института за изследване на изкуствата при БАН, а след това ги ремастерира в студиото си заедно с „Тихо гасне тая вечер“ от личния архив на певицата. Тази творба на Йосиф Цанков и Надя Трендафилова звучи и в нова версия в аранжимента на внука на Патриарха на песента Велислав Стоянов. Той направи и другите аранжименти, без един, а също и свири на тромбон в състава, в който са още Димитър Благоев – китара, Калин Жечев – пиано, Даниеле Феббо – бас, и Николай Данев – ударни. Гост солист е тромпетистът Михаил Йосифов. Една от песните се връща там, където често е звучала – заведенията за танцуване – в аранжимент и ремикс на DJ Mr. Moon – любимият ни колега Младен Димитров, който в ефира ни представя Jazztronica.

Репертоарът на албума е основно концентриран във втората половина на 40-те. Тук са три популярни на Запад песни, които Лени е пяла на живо със свои текстове на български език – I’ve Got a Gal in Kalamazoo, The Nickel Serenade и I’m Beginning to See the Light. Възстановихме две песни, които тя е записвала на плочи, но звуконосители не са оцелели – „Знаеш ли, кажи ми“ и „В планината“. Лени Вълкова е първата, пяла оперни арии в джаз аранжименти на Асен Овчаров. Преди да стане солист на неговия оркестър тя е учила оперно пеене в класа на проф. Иван Попов, а за прием в училището са я подготвили Евгения Марс и Павел Елмазов. В албума звучи класическа версия на Vesti la giubba от „Палячи“. Любимата й песен, която никога не е изпълнявала на живо, е Historia de un amor, която тук започва с интродукция от любителски запис, направен на домашния касетофон. Многобройните си почитатели, които са я слушали от улицата, тъй като заведенията са били препълнени, тя е поздравявала с рефрен от Over the Rainbow, който в албума е в акапелно изпълнение.

В следващите дни ще имате много възможности да слушате музиката от албума „Лени Вълкова е Кралицата на джаза“ в ефира на Джаз ФМ. Музиката от него звучи от сутринта в ефира ни, а в цялост за първи път ще го излъчим в All-Time Jazz Masters. Идната седмица в Singin’ & Swingin’ ще научите историята на създаването на проекта. След това целия албум ще публикуваме на сайта ни, в социалните мрежи и на платформите за стрийминг на музика, за да бъде той лесно достъпен за максимално широка аудитория. Накрая до своите слушатели албумът ще достигне на диск в лимитиран тираж.

Цялата история на музиката на Лени Вълкова можете да узнаете от нейния разказ, записан на живо пред публика в проекта „Джаз истории“ тук:

Първа част

Втора част

Дата на издаване: 17.09.2020 г. от „Радиокомпания Си.Джей“