Пулсиращ в ритъма на днешния ден и с поглед напред - Circuits на Крис Потър

Пулсиращ в ритъма на днешния ден и с поглед напред - Circuits на Крис Потър

Неслучайно Крис Потър има репутацията на един от големите съвременни джаз новатори. Всеки следващ албум на саксофониста е любопитна среща с неговия блестящ талант, прогресивно мислене и идеи, брилянтната му техника и неизчерпаемо въображение. Новият албум на Потър Circuits е потвърждение на всичко това. Проектът излиза от каталога на британския лейбъл Edition Records след три поредни заглавия за ECM. „Този албум е като повратна точка за мен в музикална посока, така че се чувствам много щастлив, че имам до себе си някои свежи лица, които го подкрепят.“ - казва Крис Потър в пресинформацията за диска.

„Това е нов проект, който обаче има връзка с нещата, които съм правил досега. Звученето е по-електронно, използвам синтезатори, нещо, което никога не съм правил в предишните си албуми. Използвам и ефекти на саксофона от време на време - нещо, което също не бях правил. Това е някаква нова музикална палитра, но в голямата си част стои усещането за жив звукозапис, основното са импровизацията и комуникацията между музикантите. Аз много се забавлявах и това беше първият път, когато взех файловете и ги занесох вкъщи, където имам студийно оборудване и можех да наслагвам дървени духови инструменти, китари, гонг, каквото исках и се наслаждавах на работата по проекта. За мен това беше шанс да направя своя Sgt. Pepper. Мисля, че тук има един такъв момент – да запазиш същността на джаза, но той да не звучи по начина, по който всички очакват. Тук са дълбоките структури и дълбокият му смисъл, съхранили се през годините, но нашият свят се променя, средата продължава да се променя, нещата, които ни заобикалят се променят и като артист ти искаш да реагираш на това, което се случва. Музиката в албума е свързана с нещата, които виждам около себе си, с начина, по който живеем, но се надявам, че в основата на всичко това е човечността.“ – това сподели Крис Потър в интервю за Джаз ФМ радио. Със саксофониста се срещнахме през ноември миналата година на „Пловдив джаз фест“.

Circuits е записан с участието на нашумелия пианист Джеймс Франсис и известния барабанист Ерик Харланд. В 4 от общо деветте композиции свири басистът Линли Март, работил с имена като Джо Завинул, Трилок Гурту и Мино Синелу. Крис Потър прави много сполучлив избор на музиканти, с чийто талант и енергия представя цял нов свят от звуци, в който се преплитат експресивни сола, интензивни импровизации, запомнящи се мелодии и неустоим груув. В изпълненията няма нищо излишно, албумът е перфектно балансиран във всяко едно отношение. Circuits е здраво стъпил върху солидните основи на джаза, но с модерното си звучене той би могъл да привлече и по-широка аудитория от хора, които не е задължително да определят себе си като почитатели на джаза. Тук ставаме свидетели на онзи специален момент, в който музиката излиза от стиловите рамки, смело пулсира в ритъма на днешния ден и ни води напред.

Дата на издаване: 22 февруари 2019 г. от Edition Records