Провокативна градина от звуци в албума на Рейчъл Екрот The Garden

Провокативна градина от звуци в албума на Рейчъл Екрот The Garden

Албумът въвлича слушателя в магнетичен звуков свят

Миналата година американската пианистка, певица и композиторка Рейчъл Екрот издаде новия си албум The Garden, с който затвърди своята репутация на един от най-провокативните и изненадващи артисти в съвременната музика. Проектът, който въвлича слушателя в магнетичен звуков свят, е с номинация за „Грами“ в категорията за „Най-добър инструментален албум".

Рейчъл Екрот е добре позната на публиката както от своята съвместна работа с имена като Руфъс Уейнрайт, Сейнт Винсент, Дони Маккаслин и Крис Боти, така и от соловите си проекти. Дискографията й наброява три заглавия като лидер, достатъчни за да получи сполучливото прозвище „музикален хамелеон“. Миналата година Екрот издаде дуетния албум The Blackbird Sessions Vol. 1., записан заедно с нейния съпруг - известния басист Тим Лефейвр.

От началото на пандемията двамата ежедневно започват да разработват различни музикални идеи в дома си в Аризона и така посяват първите семена за създаването на The Garden. В завършения си вариант албумът се оказва толкова богат на цветове и текстури, че Екрот се спира именно на това заглавие, тъй като проектът носи усещането за истинска градина, за екосистема, възникнала от разнообразни музикални посоки и приключения.

The Garden е записан с участието на саксофонистите Дони Маккаслин и Андрю Красилников, Нир Фелдър (китара), Тим Лефейвр (бас) и Крисчън Юман (барабани). Рейчъл Екрот се насочва основно към синтезаторите, допринасяйки за изграждането на специфичната звукова картина в албума, а хипнотичният ѝ глас звучи само в една от пиесите - Dried Up Roots, отличаваща се с ембиънт атмосфера.

Рейчъл Екрот създава The Garden, водена от своите артистични намерения и идеи без да се съобразява с желанията и вкуса на публиката. Вероятно на мнозина няма да допадне мрачния и на моменти твърде експериментален саунд на албума, но не може да се отрече, че колкото и провокативна да е музиката в The Garden, тя е притегателна като всичко различно и изненадващо, което излиза извън рамките и възприетото за обичайно. „Просто искахме да направим тази странна музика, която чуваме. Това е нещо смело, защото ние правим това, което правим. Не е нужно да парадираме с него, просто искаме да свирим това, което ни харесва.“ – казва Рейчъл Екрот.

Дата на издаване 3 септември 2021 г. от Rainy Days Records

Ключови думи:
@