Проповедник на доброто, справедливото и истинното, Кърт Елинг държи сетивата ни будни с The Questions

Проповедник на доброто, справедливото и истинното, Кърт Елинг държи сетивата ни будни с The Questions

Както винаги, и в новия си албум The Questions („Въпросите“) Кърт Елинг е философ, освен че е брилянтен певец. За своя нов проект той е подбрал 10 песни, които вълнуват и задават въпроси на всяко ниво – политическо, социално, духовно, екзистенциално. Отговорите ще търси всеки сам за себе си, а музиката помага винаги да държи сетивата ни будни.

Песните, избрани от Елинг са различни, всяка една е издълбоко преработена, осмислена и претворена в личната музикална стилистика на вокалиста. Две от тях са на Боб Дилън и Пол Саймън, други са от „Бродуей“ и от джаз класиката. Включени са и две оригинални композиции, създадени специално за певеца по негови текстове. Всички те са своеобразен музикален разговор, който окуражава слушателите да потърсят своите лични отговори. Елинг ни насърчава да застанем лице в лице със страховете си и с истините, които трябва да приемем. Така той се превръща в проповедник на доброто, справедливото, истинното. Особено мъдро звучи гласът му в A Secret in Three Views, чието заглавие перифразира оригиналното Three Views of a Secret. Това е инструментална пиеса на Джако Пасториъс, която вокалистът преработва и й пише текст, вдъхновен от поема на Руми от XIII в. С нея той ни призовава да не спираме да търсим смисъла и да държим сърцата си отворени за трансформиращата и благодатна сила на любовта.

Гласът му се чувства удобно сред тези красиви и умни думи, той сякаш пее още по-зряло от преди, а работата му с Бранфорд Марсалис очевидно му е повлияла благотворно. За работата си с него Елинг разказва, че са артисти с близки и общи задачи и цели, на които са се посветили, и това е музиката. Те отдават почит чрез творчеството си на големите герои на джаза без да правят компромиси. И двамата са осъзнали, че мисията на живота и работата им е да интерпретират велики мелодии и да опазват автентичността на чувствата си.

И ако Кърт Елинг бе гост-артист в предходния проект Upward Spiral на големия американски саксофонист, то в The Questions Бранфорд Марсалис свири в три от песните. Една от тях е The Enchantress – посветена на майката на Марсалис, която си е отишла от този свят през миналата година, както и на майката на певеца, която е вече на преклонна възраст.

С новия си албум The Questions Кърт Елинг отправя послание за кураж и надежда

Песните в The Questions са интересни и нестандартни музикални произведения, всяка от които с личен, авторски нюанс или в аранжимента, или в текста. За тях вокалистът разказва, че когато ги записвал, не виждал много общи черти помежду им. Известно време мислел за това какво ги свързва и осъзнал, че това са въпросите, съдържащи се в тях. И Елинг ги назовава: Защо сме на този свят? Съществува ли смисъл? Защо светът е пълен с болка и страдание? Къде е изворът на мъдростта? Той отдава своята признателност на бележит свой предшественик, като в края на благодарностите на обложката на албума пише: „Всичките „Въпроси“ са посветени на Джон Хендрикс, който радостно и внушително отговори на толкова много от тях.“

Не е случайно, че албумът започва с интерпретация на песента на Боб Дилън A Hard Rain’s A-Gonna Fall. Елинг я изпълнява за първи път през ноември 2016 г. след изборите в САЩ и си задава въпроса какво е последвало от тогава. Той чува в песните си и други, чисто житейски, екзистенциални въпроси и вярва, че те са провокативни и вдъхновяващи. Карат ни да се разтревожим, да анализираме и да разсъждаваме за живота такъв, какъвто е – без превземки и илюзии.

Дата на издаване: 23 март 2018 г. от OKeh/Sony Masterworks