Принс в HITnRUN Phase Onе: животът без любов не е за нас, ще изградим свят на любовта

Принс в HITnRUN Phase Onе: животът без любов не е за нас, ще изградим свят на любовта

HITnRUN Phase One – изненадата този път е за Принс. Публиката е свикнала да получава неочакваното. Сега музикантът се поставя в нейната позиция – написва като съавтор и записва песните за новия си албум, а довършителните работи в студиото оставя на другия член на тандема – Джошуа Уелтън, съпруг на барабанистката от групата си 3rdEyeGirl Хана Форд Уелтън. А той е склонен да използва много, дори прекалено много електронни семпли и диджей похвати. Така HITnRUN Phase One е по-малко за фантазията на Принс и повече за илюстрация на отделните елементи, от които е съставена съвременната танцувална музика. Принцип на изтъкването, който не работи особено добре. Но, ако успеем да филтрираме във възприятията си излишното, музиката на Принс изгрява със смисленост и съблазнителност.

Цялостното музикално оформление на албума има своята логика, която следва идейното развитие от текстовете. Първите четири по-шумни песни от HITnRUN Phase One с много ирония в наблюденията за живота ни днес, са за бунта на свободните хора за създаването на един пристрастяващо хубав нов свят. Останалите песни го описват с цялата му привлекателност на езика на по-класическия фънк.

Светлини, които заслепяват. Динамика, която спира развитието. Изградили сме свят на противоречията, в който често ни идва да извикаме да го спрат, за да слезем. В новия албум на Принс в ролята на спиращия безумната въртележка на градския живот са просветените от „новото поколение“. Принс винаги е имал влечение към символа на новото, силно начало – така се казва и групата му – New Power Generation, под чиято емблема е записан и този албум. Силно е присъствието на младите таланти – сред гостите са Джудит Хил и Рита Ора.

Повърхностното, олицетворено от модното, суетата, олицетворена от статута на звезди, натискът, олицетворен от парите – 24 часа в денонощието, 365 дни в годината. Това ни засяга толкова дълбоко, че променя и начина, по който търсим и реализираме най-човешкото – любовта. Доказателството, че сме изпаднали в безвремие, са постоянните препратки чрез нови версии и семпли към песни от предходния и от предишни негови проекти. Наблюденията на Принс за света ни днес са тревожни.

Той ни насърчава към промяна, описвайки щастието в любовта. По-конкретно – удоволствието. Взаимност, но и лична свобода, неустоимо въвличане в преживяването, но и възможност да се отделиш от него, за да го съзерцаваш и да му се възхищаваш... Принс е поет на величието на любовта: „Хиляди целувки и въздишки“ – както е озаглавена една от песните (написана от него навремето за Роузи Гейнс, но сега за първи път лично изпята).

Любовта ще излекува, но нека преди това да погледнем към проблемите честно и откровено. В новия си албум Принс изразява силно социалната си чувствителност. Той активно взема страна в подкрепа на потиснатите и незаслужено обезправените – липси, които дори е възможно да не осъзнаваме. Но Принс ги изговаря ясно.

По-рано тази година той внезапно издаде нова песен – Baltimore е за уважението към човешкото достойнство след трагичните събития, последвали смъртта на младия афроамериканец Фреди Грей при полицейско задържане. В песента се прави препратка и към призива от размириците във Фъргюсън заради смъртта от полицейски куршум на афроамериканеца Майкъл Браун. Основното й послание е, че оръжието е смърт – и трябва да се направи всичко възможно за ограничаването на неговото разпространение. Няколко дни след издаването на песента Принс участва в благотворителен концерт в Балтимор под мотото „Заедно за мир“. Той го анонсира с думите: „Никой от участниците в този проект не смята човешките права в нашата страна за получени наготово. Трябва да продължим да водим добрата битка и да се изправяме срещу безчовечността на всяко ниво, докато тя не изчезне напълно.“ Събитието бе излъчвано на живо в платформата Tidal.

Именно с вдъхновението на един от нейните основатели – активиста за човешки права Джей Зи, е създаден HITnRUN Phase One. Рапърът е сред ярките фигури в движението „Животът на чернокожите е от значение“. Като поддръжник и на идеята за достойно възнаграждение за артистите за създадените от тях произведения, той основава с колеги платформата на музикалната общност за излъчване на музика Tidal. Там новият албум на Принс излиза ексклузивно, като за свободна продажба ще бъде достъпен евентуално едва в средата на септември.

Битките сближават – и Принс неочаквано прегърна интернет, който бе обявил за мъртъв преди години. Но пък месец по-рано изненадващо изтегли целия си репертоар от платформите за споделяне на музика, с изключение на Tidal (а веднага след това пусна новата си песен – Stare, в платформата „Спотифай“). Така една среща с Джей Зи и по-малко от 90 дни работа доведоха до създаването на HITnRUN Phase One. „Ако това е усещането за свобода, HITnRUN е нейното звучене.“ – посочи в изявление Принс.

Заглавието на 35-я студиен албум на музиканта е заимствано от наименованието на поредица от неочаквани концерти, които той изнесе през последната година. Първоначално бе обявено, че той ще се нарича HITnRUN, но впослествие бе добавено и допълнението Phase One („Първа част“). Дали Принс ще ни изненада – и очаквано ще последва втора? Или ще ни изненада – и „неочаквано“ няма да има такава?

Дата на издаване: 7 септември 2015 г. от New Power Generation (Universal Music)

  • Новия албум на Принс представяме днес в „Джаз ден“ и „Следобедни импровизации“.