Принс дава музикална подкрепа на тревожния съвременен човек в два базирани на фънка, но развити в соул и в рок посоки албума – Art Official Age и Plectrumelectrum

Принс дава музикална подкрепа на тревожния съвременен човек в два базирани на фънка, но развити в соул и в рок посоки албума – Art Official Age и Plectrumelectrum

„Ти си всичко“ – уверява Art Official Age, „Всичко ще е наред“, успокоява Plectrumelectrum – два албума, които Принс издаде едновременно. Толкова много изпитания пред съвременния човек – и толкова малко, на което той може да се опре, за да има сили да продължи напред… Принс ни дава приятелска подкрепа в Art Official Age и Plectrumelectrum. Заглавията им са директна препратка към съвременния живот – официално сме в ерата на „изкуственото” (така може да се разбре играта на звуци в заглавието на първия албум), в която сърцето ни бие с електрически клапи (както можем да разтълкуваме заглавието на втория). Друго внушение, което визуално прави Plectrumelectrum със слятото изписване на заглавията на всички песни, е как всичко в живота ни тече в общ поток, от който не можем да отделим основното и истински значимото. Двата албума са основани на фънка, но са записани с различни проекти на артиста и развиват фънк музиката в различни посоки – първият, който е с оригиналната му група – към соул музиката, а вторият, който е с дамското му трио 3RDEYEGIRL – към рока. И двата албума са силни и хипнотични – с тях Принс проявява разбиране, съчувства и дава подкрепа на така объркания днес човек. Никой не е спирал да възприема Принс не просто като изпълнител, а като артист, а също – и като феномен. Тези два албума идват не да напомнят това, а да го потвърдят още веднъж.

Неуспехите в любовта и в личностната реализация естествено кулминират в дълбоките съмнения за ценността на живота ни, за нашия смисъл. Този начин на възприемане на света е резултат на нашата тревожност, която ни кара да се чувстваме слаби. Когато някой като Принс с хубава и въздействаща музика, пълна с енергия, ни казва, че единственият ни шанс е да се отдадем на любовта, не да се борим със и за нея; да приемем това, че живеем в изкуствен свят, за да намерим своето естествено спасение – нямаме никакъв избор, освен да повярваме. Продължавай напред, силата е в теб – това е посланието, което Принс утвърждава в двата си паралелни албума Art Official Age и Plectrumelectrum.

Art Official Age Принс продуцира, аранжира, композира и изпълнява заедно с Джошуа Уелтън. Plectrumelectrum е 34-ят албум в дискографията му и първият дългосвирещ за проекта му 3RDEYEGIRL. Барабанистката Хана Форд е от американския щат Кентъки, басистката Ида Нилсен – от Дания (през 2010 г. тя става част от групата на Принс The New Power Generation), китаристката Дона Грантис – от Канада. И трите Принс е открил чрез YouTube. Макар да свирят рок, дамите са с музикално образование и култура, свързани с джаза, а умението им да импровизират прави техните изпълнения така характерни. Пред изданието от Сан Диего Union – Tribune Грантис казва: „Да разбираш джаза, означава да разбираш музиката. Развивайки джаз уменията си, разширяваш музикалния си речник в който и да е стил.“ Хана Форд е ученичка на бившия барабанист на Пат Матини в Pat Metheny Group Пол Въртико – носител на 7 награди „Грами“. Тя е впечатлена от това как Принс обича музикантите му да импровизират по време на репетиции – „нощни джемсешъни“: „Ако му хареса, ще се усмихне. Но не си и помисляйте да свирите нещо не на място!“. За умението на Принс да общува с хората Ида Нилсен допълва: „Той има най-готиното чувство за хумор!“.

Новите проекти на Принс отбелязват неговото завръщане към Warner Bros. след 18-годишна раздяла (след албума The Gold Experience) заради авторските права върху хитовете му от 80-те. Звукозаписната компания отстъпи – през април стартира NPG Music Publishing, с което богатият каталог на изпълнителя стана с независимо управление. Сега очакваме нова приятна изненада от Принс: сред меломаните се носи мълвата, че по случай 30-та годишнина от излизането на Purple Rain – саундтрака към неговия едноименен филмов дебют, ще чуем разширена версия на албума.

Дата на издаване: 30 септември 2014 г. от NPG Music Publishing чрез Warner Bros.

  • Art Official Age и Plectrumelectrum на Принс представяме премиерно в „Джаз ден“ и „Следобедни импровизации“ днес.