Приятелство, доброта и щастие цяла година с коледната песен Celebrate the Season на Андреас Алеман и Майкъл Макдоналд

Приятелство, доброта и щастие цяла година с коледната песен Celebrate the Season на Андреас Алеман и Майкъл Макдоналд

Съвместният коледен поздрав на Андреас Алеман и Майкъл Макдоналд хвърля мост между традицията и съвремеността: първата – твърде пренебрегвана, втората – много натрапваща се. Когато обаче те се срещнат в красива песен като Celebrate the Season, можем да ги видим в истинската им светлина – нужни, приятни и полезни в своето единство.

Срещата на старото и новото в Celebrate the Season на Андреас Алеман и Майкъл Макдоналд е както на музикално, така и на социално ниво. В текста песента напомня за една от клопките на живота днес – съвремието, в което сме обезсърчени в безнадеждността на живота и тежестта на тревогите. Тогава традицията подсказва: да празнуваме и да следваме пътя, който пътеводната звезда очертава – точно както са правили библейските герои. И тъй като говорим за сюжет, свързан с вярата, съвсем естествено съвременната фънки аренби музика на шведския певец, кийбордист и композитор Андреас Алеман, съчетана с фънки соул вокалите на американеца Майкъл Макдоналд, се докосва до госпъл музиката, за да направи традицията част от съвременността.

Пътят на Андреас Алеман към осъществяването на този звукозапис е като коледна приказка. Той цитира като свои вдъхновители Рей Чарлз, Арита Франклин, Майкъл Ръф и самия Майкъл Макдоналд. С творчеството на музиканти като първите двама се запознава чрез колекцията от грамофонни плочи на своите родители. С новия поглед върху изкуството се свързва като ученик по музика в гимназията, когато обиква още групи като Toto и Tower of Power и солисти като Мейсио Паркър, Нилс Ландгрен, Дони Хатауей и Принс. Госпъл влиянието пък идва от работата му като пианист и певец в редица църковни хорове. Още тогава свири фънк и фюжън, както обяснява на сайта си – изцяло за удоволствие, защото по онова време тези жанрове не са били нито популярни, нито модерни. Самостоятелната си кариера започва със срещата с автора на песни и продуцент Браян Хобс, с когото създава и най-новия си коледен албум – Home for Christmas. Междувременно работи с музиканти като Лаура Паузини в Италия, Роза Лопес в Испания, Гари Валенсиано във Филипините.

Излязъл миналата година в Швеция, сега Home for Christmas е вече в световно разпространение, а сингълът, с който го представяме, е дуетът с Майкъл Макдоналд. С духа на приятелството, добротата и щастието са пропити и останалите осем песни в албума – все емоции, които по празниците си припомняме с цялата им красота. Celebrate the Season ни напомня да запазим усещането през цялата година.

Дата на издаване: 8 декември 2015 г.

  • Песента Celebrate the Season на Андреас Алеман и Майкъл Макдоналд слушаме днес в „Джаз ден“ и „Следобедни импровизации“.