Предлагаме ви да чуете инструментална версия на българската класика „Тишина“. Прочитът е на китариста Джон Валери

Предлагаме ви да чуете инструментална версия на българската класика „Тишина“. Прочитът е на китариста Джон Валери

Нова инструментална версия на известната българска песен „Тишина“ представяме днес в ефира на Джаз ФМ. Прочитът е на китариста Джон Валери, който от години живее в САЩ, а публиката тук го познава като Валери Миловански от група „Тангра“.

Българският китарист Джон Валери: за спонтанността в музиката и в живота и за важното решение да изживяваш пълноценно настоящия момент

„Тишина“ е по музика на Димитър Ковачев и текст на Георги Начев. За първи път песента звучи през 1983 г. в изпълнение на Васил Найденов, а малко след това Росица Кирилова дебютира с нея и печели наградата за месец януари на конкурса „Мелодия на годината“ през 1984 г. Неотдавна Димитър Ковачев се обръща към Джон Валери с идеята да направи инструментална версия на „Тишина“ в стила смуут джаз и с думите да звучи така, че хората да я харесват навсякъде по света.

„Срещнахме се в Ню Йорк преди повече от 16 г. и той ме помоли да съдействам за представяне на негов мюзикъл, като намеря четирима джаз музиканти и смесим джаз и класическа музика с български елементи. Проектът се наричаше Under Manhattan Sky.“ – разказва Джон Валери за сътрудничеството си с Димитър Ковачев и продължава: „Станахме приятели и през 2008 г. имахме шанс да работим върху албум за компанията Prestige Records в стила смуут джаз.“

Версията на „Тишина“ на Джон Валери е нежна и завладяваща. След първото слушане съвсем естествено се появява желанието да я чуеш отново и отново. Самият композитор Димитър Ковачев е останал много доволен от крайния резултат. „Аз исках нещо елегантно, с вкус и удоволствие за слушателя! С нещо малко да кажеш повече…“ – споделя Джон Валери за Джаз ФМ радио. Неговия прочит на „Тишина“ може да чуете чрез бутона „Аудио“.

Снимка: от фейсбук профила на Джон Валери