Предизвикваща фантазиите на слушателя музика: в Tales of Cyparis пианистът Грегори Прива преразказва историите на оцелял след изригването на вулкан затворник

Предизвикваща фантазиите на слушателя музика: в Tales of Cyparis пианистът Грегори Прива преразказва историите на оцелял след изригването на вулкан затворник

През последните няколко години младият и креативен джаз пианист от Мартиника Грегори Прива е сред най-търсените и интригуващи джаз артисти в Париж, а името му често може да се види в афиша на престижните френски джаз клубове New Morning и Duc des Lombards. След успеха на дебютния си албум KiKote в Tales of Cyparis („Историите на Сипари”) той разказва с музика интригуваща история, връщаща ни над 110 години назад във времето.

Темата на Tales Of Cyparis е много необичайна и нестандартна: тя е свързана с една стара история от остров Мартиника – за затворника Луи Огюст Сипари, който оцелява след изригването на вулкана в планината Пеле през 1902 г. След тази катастрофа целият град Сент Пиер е опожарен и сринат до основи. Един от тримата оцелели е Сипари, който започва да разказва истории за ужаса от природната стихия. Това го превръща в герой, а около век по-късно младият джаз артист Грегори Прива посвещава музиката от албума си на разказите му. Така пианистът припомня на света драматичната история от остров Мартиника за унищожително изригналия вулкан в началото на XX век.

Албумът „Историите на Сипари” е с екзотична и майсторски интерпретирана музика, която смесва джаз и карибски ритми, подчертани от специфичния барабан „ка”, характерен за Гваделупа. В модерните и завладяващи интерпретации в албума на Грегори Прива този екзотичен инструмент е поверен в ръцете на двама виртуози – Арно Долмен и Сони Трупе. В крайна сметка се е получила една много красива, интелигентна, динамична и пълна с образи и асоциации музика, която предизвиква фантазиите на слушателя.

Дата на издаване: 24 септември 2013 г. от Plus Loin Music

  • Tales Of Cyparis на Грегори Прива звучи премиерно по Джаз ФМ днес в „Джаз ден” и „Следобедни импровизации” и в цялост в Desafinado утре.